Poparzenia słoneczne owoców

Oparzenia słoneczne owoców powstają w wyniku długotrwałych upałów w okresie lata i występują przeważnie w ciepłych krajach, np. Hiszpania, Francja i USA, ale w ostatnich latach również w Polsce. Wówczas na owocach pojawiają się żółtobrunatne plamy o średnicy do 2,5 cm, które najlepiej są widoczne na odmianach o czerwonej i jasnej skórce. Stosowanie preparatów siarkowych do ochrony po czerwcowym opadzie owoców zwiększa ich podatność na oparzenia słoneczne. Powodem tego zjawiska jest  unowocześnianie sadów - drzewa są mniejsze i mają mniej liści, które nie chronią owoców przed nadmiernym nasłonecznieniem. Także ocieplanie się  klimat ma wpływ na oparzenia słoneczne owoców. Poparzenia słoneczne mogą występować, gdy letnie cięcie drzew odsłoni owoce lub gdy pogoda sprawia, że jabłka są narażone na silne działanie promieni słonecznych przed zbiorem. Najbardziej narażone są owoce w południowo-zachodniej części korony. Zdarza się, że w przypadku intensywnego plonowania, gałęzie wyginają się i odsłaniają owoce. Poparzeniom owoców może również  sprzyjać stres wodny oraz niska zawartość wapnia w owocach. Aby zapobiegać oparzeniom słonecznym owoców należy unikać wystawiania ich na promieniowanie słoneczne przez odpowiednie cięcie oraz formowanie koron drzew. Cięcie letnie drzew należy prowadzić tak, aby nie odsłaniać gwałtownie owoców, które wcześniej były chronione przez liście. We Włoszech do schładzania drzew w czasie upałów stosuje się zraszacze ponadkoronowe oraz opryskuje się drzewa roztworem glinki kaolinowej. W Stanach Zjednoczonych do ochrony sadów przed poparzeniami słonecznymi owoców stosowany jest preparat Rainox na bazie naturalnego wosku z drzewa palmowego oraz Pur Shade na bazie wapnia.

Fot. Tak silne poparzenia słoneczne owoców raczej nie zdarzają się u nas. Zdjęcie pochodzi z południowej Francji, gdzie nadmierne nasłonecznienie jest powodem utraty części plonu.
 

Powiązane artykuły

Bezpieczne przechowywanie środków ochrony roślin

Jak szybko spisać sad?

X