
Czarne kropki na brzoskwiniach – częsty problem w tym sezonie
W tym roku częstym problemem wielu sadów towarowych i nasadzeń amatorskich są czarne kropki na brzoskwiniach. Małe, kuliste, oliwkowe plamy, które z czasem robią się ciemniejsze i powiększają się to objaw parcha brzoskwini - choroby grzybowej, której sprawcą jest Cladosporium carpophilum.
Parch brzoskwini poraża przede wszystkim owoce, ale również liście i niezdrewniałe pędy. W miejscu plam może tworzyć się warstwa korka i owoce w tym miejscu pękają. Pęknięcie mogą być miejscem wnikania innych patogenów.
Warunki pogodowe w tym roku sprzyjają rozwojowi parcha brzoskwini - ciepła i deszczowa aura idealnie odpowiada patogenowi, stąd wysokie nasilenie choroby.
Jak ograniczyć? Warto zbierać porażone owoce, aby nie stanowiły źródła infekcji na przyszłość oraz wycinać pędy, na których widać niepokojące przebarwienia/ plamy.
Źródło: Instytut Ogrodnictwa - PIB; fot. IO - PIB
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Ukraina liderem importu polskich śliwek
- ZSRP: Wojna czy sprawiedliwy handel?
- Nieproszeni goście w sadzie przyłapani na gorącym uczynku
- Import taniego miodu z Chin i Ukrainy zagraża polskim pszczelarzom
- Mniej biurokracji, więcej pieniędzy dla rolników – nowe przepisy WPR przyjęte
- Podwyżka podatku cukrowego uderzy w sadowników
- Bitwa o Mercosur: Europarlament chłodzi zapał Komisji Europejskiej