Choroby przechowalnicze owoców – dwie metody zwalczania

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące zastosowania kwasu podchlorawego do zwalczania chorób przechowalniczych. Zapraszamy do obejrzenia filmu:  

Komentarze  

0 #4 Miroslaw 2023-09-20 19:18
Chciałbym odpowiedzieć na wątpliwości zadane przez # 3 Helo:
Wyniki niezależnych badań wykonanych przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach mozna znaleźć w poniższym linku:
https://www.sad24.pl/sady/ograniczenie-strat-i-poprawa-jakosci-mikrobiologicznej-owocow-po-zbiorze/

Co do formy aplikacji kwasu podchlorawego to stosowane jest tak zwane zamgławianie suchą mgłą. Urządzenie ultradźwiękowe wytwarza krople cieczy o wielkości poniżej 10 mikronów. Takiej wielkości krople zachowują się jak gaz a nie jak ciecz. Odbijają się od powierzchni i mogą penetrować trudno dostępne miejsca. Kwas podchlorawy napotykając bakterie czy grzyby zabija je.
Cytować
0 #3 Helo 2023-09-18 17:24
Aby tak było skuteczność musiałaby dezynfekcja sięgnąć 100% proszę o pokazanie dowodu czyli niezależnych badań. Następna sprawa sama technika wykonania zamgławiania, proszę o podanie wyników badań, w jaki sposób "dym" dotrze do wszystkich owoców itd. Dym czy kropla?

quote name="Mirosław"]Wyjaśniam sposób działania:
1) Opryskując owoce 1-2 dni przed zbiorem Agro ECA Protect likwidujemy wszelkie rozpoczynające się (nie widoczne gołym okiem) infekcje grzybowe oraz dezynfekujemy owoce przed wprowadzeniem do chłodni
2) Po wstawieniu do chłodni dezynfekujemy poprzez zamgławianie kwasem podchlorawym (Agro ECA) komorę, skrzynie oraz owoce z chorobotwórczych patogenów.
Dzięki zredukowania do minimum infekcji z sadu oraz usunięciu patogenów w chłodni owoce są zabezpieczone przed infekcjami w trakcie przechowywania.
Skuteczność potwierdzona przez wielu producentów oraz min. Grupę Producentów - Owoc Łącki https://youtu.be/N8DbVN-ZK-A
Cytować
0 #2 Mirosław 2023-09-18 08:24
Wyjaśniam sposób działania:
1) Opryskując owoce 1-2 dni przed zbiorem Agro ECA Protect likwidujemy wszelkie rozpoczynające się (nie widoczne gołym okiem) infekcje grzybowe oraz dezynfekujemy owoce przed wprowadzeniem do chłodni
2) Po wstawieniu do chłodni dezynfekujemy poprzez zamgławianie kwasem podchlorawym (Agro ECA) komorę, skrzynie oraz owoce z chorobotwórczych patogenów.
Dzięki zredukowania do minimum infekcji z sadu oraz usunięciu patogenów w chłodni owoce są zabezpieczone przed infekcjami w trakcie przechowywania.
Skuteczność potwierdzona przez wielu producentów oraz min. Grupę Producentów - Owoc Łącki https://youtu.be/N8DbVN-ZK-A
Cytować
-1 #1 Kolo 2023-09-17 11:50
Zwalczanie to nie jest zapobieganie. Jest wiele rozwiązań dezynfekujących tylko to się nie sprawdzi na okres przechowywania
Cytować

Powiązane artykuły

X