Jak podnieść trwałość i jakość przechowywanych owoców?
Przemiany fizjologiczne zachodzące w dojrzewających owocach mają ogromny wpływ na ich właściwe dorastanie, wybarwianie, zapobieganie ich przedwczesnemu opadaniu i oczywiście na trwałość przechowalniczą. Nie bez znaczenia jest również zdrowotność owoców i ich odporność na występowanie chorób w czasie przechowywania. To m.in. od odpowiedniego odżywienia roślin zależy właściwa kondycja owoców przed zbiorem. Jeśli myślimy o właściwym przechowywaniu owoców w przechowalniach, szczególnie tym długookresowym, warto zrobić to jeszcze przed zbiorem i odpowiednio zadbać o dorastające owoce jabłek oraz gruszek.
Składa się na to nie tylko odpowiednia wielkość i wybarwienie owocu ale i skład w postaci suchej masy, cukrów, kwasów organicznych, antyoksydantów i witamin. Na długość okresu przechowalniczego owoców wpływa również grubość skórki, ilość ochronnych, naturalnych wosków oraz czystość owoców pod względem obecności szkodliwych patogenów, czyli ich stan fitosanitarny.
Bardzo duże znaczenie na końcowym etapie rozwoju drzew owocowych ma odżywienie dojrzewających owoców mikroelementami. Szczególnie ważne są cynk, kobalt i molibden. Są to składniki, które biorą czynny udział w tworzeniu i działaniu określonych enzymów w roślinie, odpowiedzialnych za przemiany energetyczne, fotosyntezę, oddychanie oraz produkcję hormonów roślinnych. Kobalt jest niezbędny w procesach energetycznych w roślinie oraz wpływa na zwiększenie barwników fotosyntetycznych w roślinach. Ponadto znacząco oddziałuje na zwiększenie plonowania, zwiększa odporność roślin na suszę oraz bierze udział w przemianach azotu w roślinie.
Molibden to kolejny składnik nieodzowny w prawidłowym funkcjonowaniu roślin owocowych, ponieważ jest również składnikiem enzymów, które zapewniają przyswajanie azotu przez roślinę oraz pomaga zwiększać odporność na choroby, niekorzystne warunki temperaturowe jak i suszę. Z kolei cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów nieodzownych dla roślin. Bierze on udział prawie we wszystkich kluczowych funkcjach organizmu roślinnego takich jak np.: synteza białek budujących komórki, wiązanie węglowodanów oraz odpowiada za pobieranie i wykorzystywanie azotu poprawiając jego wykorzystywanie przez roślinę.
Te niezbędne mikroskładniki potrzebne w czasie dojrzewania owoców zawiera preparat STOP DROP FRUIT od AGRARIUS, który łączy w swym składzie mikroelementy oraz kwasy humusowe, które doskonale poprawiają wchłanianie składników i uodparniają rośliny na warunki stresowe. STOP DROP FRUIT wpływa bezpośrednio na jakość owoców, zapewniając im właściwe odżywienie. Preparat sadowniczy STOP DROP FRUIT jest bezpieczny dla roślin, nie zawiera sztucznych hormonów i szkodliwych pozostałości oraz doskonale wpływa na zahamowanie przedwczesnego dojrzewania i opadania owoców co przekłada się na ich jakość również w czasie przechowywania. Przechowywanie owoców wiąże się bowiem z wieloma zagrożeniami dla owoców takimi jak nieodpowiedni skład atmosfery w chłodni czy utrata przez owoce wody. Wpływa to na ich jędrność i rozwijanie się chorób przechowalniczych, co jest przyczyną utraty masy i jakości konsumpcyjnej owoców.
Przechowywanie owoców w dużej mierze zależy od ich jakości w momencie zbioru, dlatego tak ważne jest ich naturalne dojrzewanie i wysoka jakość.
STOP DROP FRUIT to nawóz, który nie tylko doskonale wpływa na zmniejszenie produkcji etylenu i warstwy odcinającej w owocach ale również pozwala na dorastanie owoców we własnym tempie bez przyspieszania dojrzewania. Naturalny sposób działania preparatu zapobiega wypełnianiu owoców wodą i zniekształcaniu ich jak często dzieje się przy stosowaniu nawozów opartych na sztucznych hormonach roślinnych. STOP DROP FRUIT zapewnia owocom odpowiednie wypełnienie miąższem wysokiej jakości, powoduje odpowiednie wybarwianie i korzystnie wpływa na smak.
Technologia QM6 zastosowana w STOP DROP FRUIT dodatkowo wspiera rośliny zwiększając ich „apetyt” na składniki pokarmowe oraz wpływa na ogólne wzmocnienie rośliny wspierając również same owoce, poprzez wzmacnianie ich ścian komórkowych. Dodatkowo zwiększa produkcję naturalnych wosków ochronnych na owocach, co niewątpliwie działa korzystnie zarówno w czasie zbiorów jak i w czasie przechowywania owoców – dzięki naturalnemu działaniu nawozu te są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. STOP DROP FRUIT najlepiej zastosować na 3-4 tygodnie przed planowanym zbiorem. Jeśli zachodzi potrzeba można go zastosować wcześniej np. w momencie gdy przedwcześnie zaczynają opadać jeszcze niedorośnięte owoce. Stosowanie preparatu nie wymaga okresu karencji, a sam produkt po zastosowaniu jest bezpieczny dla ludzi, roślin, owoców i pożytecznych owadów w sadzie.
Komentarze
W mojej okolicy co druga wieś tak ma. Nie tylko u mnie. Mam nawet działkę co ma 6 arów. Ale cóż.. Są i ponad hektar.
Masowo wystąpi czekolada i utrata jędrności
Tylko jabłka nawadniane, z pod siatki mogą się dobrze przechowywać