Chińska produkcja owoców coraz większa?

Chiny uważane za potentata w produkcji owoców w sezonie 2011/2012 zwiększyły produkcję jabłek, winogron i gruszek.
Do końca sezonu sprzedaży, czyli mniej więcej do czerwca 2012 roku na rynek zostanie wprowadzonych 35 mln ton jabłek, czyli o 5% więcej niż w latach 2010/2011 (22 mln ton).
Wzrost nasadzeń o 3% nastąpił głównie w prowincjach zachodnich, gdzie koszty pracy są niższe niż na wschodzie kraju. Ceny wahają się od 0,88 do 1 USD/kg. Mimo wzrostu produkcji zwiększył się import (o 8%) ze Stanów Zjednoczonych (wolumen sprzedaży 62 mln USD) ‘Gali’ i ‘Granny Smith’.
Chiński eksport jabłek wzrósł o 4% w porównaniu do sezonu 2010/2011. Odbiorcą ich była Rosja i sąsiednie kraje azjatyckie.

Dane statystyczne:
Produkcja jabłek i gruszek w latach:
2006 – 1898 tys. ha jabłonie (26,059 mln ton) i 1087 tys. ha grusze (11,986 mln ton)
2007 – 1961 tys. ha jabłonie (27,859 mln ton) i 1071 tys. ha grusze (12,895 mln ton)
2008 – 1992 tys. ha jabłonie (29,846 mln ton) i 1071 tys. ha grusze (13,538 mln ton)
2009 – 2049 tys. ha jabłonie (31,680 mln ton) i 1074 tys. ha grusze (14,262 mln ton)
2010 – 2139 tys. ha jabłonie (33,263 mln ton) i 1063 tys. ha grusze (15,057 mln ton)

Areał uprawy grusz w Chinach zmalał o 1%, ale produkcja systematycznie rośnie (ostatnio o 4%). W minionym sezonie wystąpiły sprzyjające warunki pogodowe. Całkowita produkcja w mijającym sezonie szacowana jest na 15,6 mln ton, a powierzchnia na 1,05 mln ha.

Obecnie ceny gruszki wzrosły o 50% w porównaniu z ubiegłym rokiem i wynosiły 1,39–1,47 USD/kg. Import zwiększył się o 46% w związku z otwarciem się na owoce z Belgii. Eksport ze Stanów Zjednoczonych kwotowo wart był 3 mln USD. Sprzedaż zagraniczna chińskich gruszek zmniejszyła się o 5%.

Źródło: USDA / FAS, Chiński Raport Statystyczny, freshplaza.com
 

Powiązane artykuły