Zapasy jabłek, a wzrost cen

jablka-skrzynka1Zgodnie z danymi WAPA, zapasy jabłek w pierwszym dniu lutego 2013 r. w Polsce wyniosły 819 tys. t i były o 2% wyższe w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim. W odniesieniu do pierwszego dnia lutego 2011 roku były jednak aż o 21% wyższe. Analizując powyższe dane, można zauważyć, że nastąpił dość silny spadek krajowych zapasów w porównaniu do 1 grudnia 2012 r., kiedy ich wielkość z wynosiła 1,18 mln t. Biorąc pod uwagę opublikowane przez WAPA wartości oznaczałoby to, że w grudniu i styczniu bieżącego sezonu przez rynek krajowy, eksport oraz przetwórstwo, zostało zagospodarowanych blisko 360 tys. t krajowych jabłek, czyli aż o 62% więcej niż w analogicznym okresie w roku poprzednim. Znaczne zwiększenie podaży jabłek na rynku mogło ograniczać wzrost ich cen w tym okresie. Zgodnie z danymi IERiGZ-PIB w styczniu br. średnia cena jabłek deserowych w krajowym skupie zwiększyła się o 7% w porównaniu do grudnia 2012 r., ale pozostawała o 14% niższa w odniesieniu do stycznia 2012 r. W skupie na eksport ceny jabłek w analogicznym okresie spadły przeciętnie o 5% do poziomu 1,09 zł/kg (70 mm +). Zapasy jabłek w krajach pozostałych były znacznie niższe w porównaniu do 1 lutego 2012 roku. We Włoszech ich wysokość ukształtowała się na poziomie 870 tys. t (-17%), we Francji 284 tys. t (-38%), w Niemczech 271 tys. t (-6%) a Holandii 146 tys. t (-31%). Dynamika zmniejszania się zapasów w wymienionych krajach w bieżącym sezonie była również większa niż w poprzednim roku, choć nie tak znacznie jak w Polsce. Daje to podstawy sądzić, że ceny jabłek w kolejnych miesiącach będą wzrastały. Poziom tych wzrostów będzie zależał jednak od popytu na jabłka, między innymi w Rosji. Część zapotrzebowania na rynku unijnym może być zaspokajana importem z krajów półkuli południowej, gdzie tegoroczna produkcja jabłek, według prognoz WAPA, będzie o 1% wyższa w porównaniu do roku poprzedniego. Według prognoz eksport jabłek z tych krajów może wzrosnąć w bieżącym sezonie o 4% (za fresh-plaza.com). Jednak w 2011 roku przywóz tych owoców z Chile, Argentyny i Brazylii (trzech największych producentów) do UE-27 wyniósł tylko 260 tys. t.

Źródło: bgz.pl

Powiązane artykuły

X