Tendencje w eksporcie

sortowanie-jablekWe Francji zaobserwowano interesującą zmianę w asortymencie produktów świeżych. Znaczenia nabierają tzw. rynki wschodzące, czyli w przypadku tego kraju chodzi o Algierię. Zajmuje ona 3. miejsce po ugruntowanych odbiorcach z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Wśród owoców dominuje eksport jabłek, natomiast w przypadku eksportu warzyw zmienia się ich asortyment.
 
Podczas Fruit Logistica i targów Ctifl sondowano tendencje i okazuje się, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat o ponad 20% (objętościowo) zwiększył się eksport warzyw, a owoców spadł o 11% i wyniósł w przybliżeniu 1,35 mln ton w 2011 roku i nadal jest większy niż warzyw (1 mln ton, częściowo to reeksport z Maroka i Hiszpanii).
 
Wartość eksportu owoców oscylowała w granicach 1,3 mld euro w latach 2001 i 2011. Ceny eksportowe owoców i warzyw zwiększają się nieznacznie. Średnia roczna stopa wzrostu ceny owoców na eksport osiągnęła 1,2%, warzyw – 0,4%. 
 
Zbiory jabłek i gruszek we Francji były słabe w sezonie 2012. Warzywa natomiast udały się na polach nawadnianych (susza), stąd teraz ich ceny nie są wysokie w przeciwieństwie do krajowych owoców.  
 
Mimo to spożycie owoców wzrosło w 2012 roku o 5,1% w porównaniu z 2011 rokiem i o 0,1% w porównaniu ze średnią z lat 2007–2011. Zamówienia warzyw zwiększyły się o 1,2% w porównaniu z 2011 rokiem, ale zmniejszyły się o 1% w porównaniu ze średnią z lat 2007-2011). 
 
Jeśli chodzi o handel owocami, to Francja odnotowała w 2012 rekordowy deficyt. 
 
Źródło: reussirfl.com, foto: Fruit Logistica

Powiązane artykuły

X