zapasyjablekwmajuOrganizacja WAPA opublikowała dane dotyczące stanu zapasów jabłek w państwach Unii Europejskiej na dzień 1 maja 2015 r. Z raportu wynika, że w ubiegłym miesiącu w komorach przechowalniczych europejskich producentów jabłek znajdowało się jeszcze 1,286 mln ton, czyli o 1 proc. więcej jabłek niż w  tym samym okresie ubiegłego roku.

Największe zapasy miały Włochy – prawie 456 tys. ton (o 10 proc. więcej niż przed rokiem), Polska – 250 tys. ton. (zapasy mniejsze o 9 proc.), Francja – 152 tys. ton (-27 proc.), Niemcy – 114 tys. ton (+24 proc.), Hiszpania  - 72 tys. ton (+14 proc.),  Holandia -70 tys. ton (-4 proc.), Belgia – 67 tys. ton (+98 proc.), Austria – 55 tys. ton (-8 proc.)

W komorach przechowalniczych na początku maja było najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious – 543 tys. ton (o 9 proc. więcej niż w ubiegłym roku), Jonagold – 123 tys. ton (+7 proc.), Idared – 83,5 tys. ton (-21 proc.),  Jonagored – 55 tys. ton (+60 proc.), Granny Smith – 48 tys. ton (-4 proc.).

Stan zapasów innych odmian wynosił: Gala – 25 tys. ton (-37 proc.), Gloster – 20 tys. ton (+1 proc.), Red Jonaprince – 16 tys. ton (+59 proc.),  Szapmion – 35 tys. ton (-12 proc.).

Zobacz także: Czy uszkodzone jabłka można sprzedać w markecie? W Wielkiej Brytanii tak

Najnowsze komentarze

Choroby i szkodniki

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection