W latach 2009 i 2010 we Francji monitorowano ceny ośmiu gatunków owoców. Okazuje się, że w ciągu roku wzrosły o 11,1%. Zjadając 400 g owoców i warzyw, jak zalecają organizacje prozdrowotne, należało wydać 1,04 euro dziennie w tym roku, rok wcześniej – 0,95 euro. We Francji owoce bio są o 70% droższe niż z konwencjonalnej produkcji. Badania te mają jedynie wartość poglądową, gdyż prowadzone były po tygodniu w środku czerwca i lipca, ale za to aż w 38 departamentach Francji.
Średnia cena owoców bio wynosiła 2,31 euro/kg, a produkowanych tradycyjnie – 1,99 euro/kg. Różnice cen tłumaczone są stopniem trudności produkcji bio. Obecnie następuje spadek wielkości produkcji ekologicznej.
Źródło: Reussirfl 2010.
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia