Stan zapasu jabłek w Polsce i we Włoszech wg WAPA

IMG 6473Organizacja World Apple and Pear Association podała dane o zapasach jabłek w polskich komorach przechowalniczych 1 lutego 2016 r.
Z informacji WAPA wynika, że w Polsce było 1,07 mln ton jabłek. Najwięcej zgromadzonych w komorach było jabłek odmiany Idared - 280 tys. ton, następnie Szampion - 150 tys. ton, Golden Delicious - 140 tys. ton, Ligol - 110 tys. ton, Jonagold i Gloster po 80 tys. ton, Gala 50 tys. ton, Pinova - 10 tys. ton. Zapasy innych odmian wynosiły 170 tys. ton.

W tym samym czasie we włoskich komorach przechowalniczych było 1,121 mln ton jabłek, w tym: Golden Delicious - 567 tys. ton, Red Delicioius - 124 tys. ton, Fuji - 109 tys. ton, Granny Smith - 81 tys. ton, Cripps Pink - 68 tys. ton, Braeburn - 50 tys. ton, Gala - 39 tys. ton, Morgenduft - 17 tys. ton, Renette - 15 tys. ton, Jonagold - 7900 ton, Stayman - 7000 ton, Annurca - 5000 ton, Idared 1400 tys. ton. Zapasy innych odmian wynosiły 43 tys. ton.

Powiązane artykuły

X