Jak było z owocami w 2015

IMG 0269porzeczkaMinisterstwo Rolnictwa przedstawiło na posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa I Rozwoju Wsi informacje o sytuacji na rynkach owoców miękkich.
Produkcja wiśni i czereśni w 2015 r. była zbliżona do tej z roku poprzedniego. Wiśni zebrano 177 tys. t, czereśni – 49 tys. t.
Produkcja malin spadła o 36% z powodu suszy, która wpłynęła na urodzaj odmian jesiennych. Zebrano zaledwie 80 tys. t. O 30% było mniej aronii (30 tys. t). Spadła też produkcja porzeczki czarnej (120 tys. t) i czerwonej (35 tys. t).
Trochę więcej – 1,7% – było truskawek (260 tys. t) i – o 1% – borówki wysokiej (13 tys. t).
Małą podaż i brak światowych zapasów spowodował wzrost o 58% ceny malin; średnia osiągnęła 7,5 zł/kg. Nie było też zapasów wiśni w wyniku czego średnia cena za owoce do mrożenia wyniosła 1,80 zł/kg (o 33% więcej niż w 2014 r.), a do tłoczenia – 1,35 zł/kg (o 29% więcej).
Czereśnie nie zmieniły ceny i płacono za nie producentom 4,8 zł/kg.
Ceny truskawek deserowych nie uległy zmianie (spod osłon – 6,8 zł/kg, z gruntu – 3,2 zł/kg). Trochę wzrosły ceny truskawek do przetwórstwa: na mrożenie 2,8 zł/kg (o 10 groszy więcej), przeznaczone do tłoczenia – 1,7 zł/kg (13,3% więcej).
Rekordowo niskie ceny oferowano producentom porzeczki czarnej – 55 groszy/kg. Spadek cen obserwujemy po roku 2011, kiedy to płacono nawet 5 zł/kg. Było to przyczyną nowych nasadzeń, które zaczęły w pełni owocować.
Porzeczka czerwona była o wiele lepiej wyceniania; 1,65 zł/kg, czyli wzrost o 14%.
Znacznie spadły ceny agrestu (2 zł/kg, 40,3% mniej niż rok wcześniej) i aronii (0,75 zł/kg, 42,3%).

Powiązane artykuły

X