Ceny jabłek w dół

Według WAPA polskie zapasy jabłek są wyższe o około 11% w tym roku. Idared stanowił 25% ogółu owoców w chłodniach na początku marca, a Golden Delicious i Szampion odpowiednio - 15% i 14%. 2014.1jablkaStwierdzenie, że popyt kształtuje ceny potwierdza się jak zawsze. Mniejszy eksport, większe wymagania jakościowe nowych odbiorców, gorsza jakość powodują sukcesywny, lecz powolny spadek cen od jesieni ubiegłego roku.

Ceny u producenta kształtują się następująco: w województwie mazowieckim Golden Delicious, jabłka z grupy Jonagolda, Idared, Szampion, Boscoop, Gala -  średnio 0,70 zł/kg, a w świętokrzyskim – 1,00-1,20 zł/kg. Gruszki kosztują nawet 2,50 zł/kg.
Ceny na targowiskach są wyższe i wynoszą: w województwie łódzkim średnio 0,94 zł/kg, w małopolskim – 0,85-1,30 zł/kg, w mazowieckim – około 0,88 zł/kg, w podkarpackim - 0,91-1,26 zł/kg, a średnio w kraju 1,03 zł/kg, rok temu w analogicznym okresie – 1,38 zł/kg. Ceny na rynkach hurtowych dochodzą do 1,47 zł/kg w Kaliszu i Lublinie, w Warszawie maksymalnie - 2,00 zł/kg za Galę i Alwę. Tymczasem jabłka importowane kosztują od 2,33 nawet do 7 zł/kg.

Ceny za jabłka przemysłowe loco zakład przetwórczy wynoszą 0,24 zł/kg, a w minionym roku – 0,40 zł/kg.

Źródło: fruit-inform.com, minrol.gov.pl – ceny 4-14.04.2016

Powiązane artykuły