IMG 7428Zbiór gruszek rozpoczęty. Mimo wzrostu produkcji w porównaniu z rokiem poprzednim o 15%, a tym samym szacowanych zbiorów na poziomie 80 tys. ton., ceny mogą zadowalać producentów przede wszystkim sprzedających na giełdach.

Zdecydowanie największą cenę osiągają w Krakowie w Kompleksie Handlowym Rybitwy – obecnie 3,50–6,00 zł/kg. Odrobinę mniej, bo 3,50–4,50 dostaniemy za Klapsę na warszawskich Broniszach (Konferencja osiąga tam 2,50–3,50 zł/kg). Podobne ceny utrzymują się na Wielkopolskiej Giełdzie Rolno-Ogrodniczej – 3,50–4,00 zł/kg, a także na Podlasiu – 3,50–4,50 zł/kg.

W Lublinie producenci otrzymają kolejno: 2,50 zł/kg – Bonkreta Williamsa oraz Klapsę; 3,00 zł/kg – Margaritę i Santa Marię. Na Zjazdowej w Łodzi kilogram kosztuje 2,00–3,00 zł, a na Giełdzie Elbląskiej 2,50 zł.

Niższe ceny utrzymują się przede wszystkim w Rzeszowie – 1,90–3,00 zł/kg oraz w Bydgoszczy na Targowisku Hurtowym Mewat – 1,20–2,50 zł/kg.

W „wielkim hurcie” oraz u pośredników średnie ceny plasują się w granicach 2,20–2,50 zł/kg.

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia