Food Chain Partnership w Polsce. Wsparcie dla producentów czarnej porzeczki

IMG 3661W trakcie targów Fruit Logistica 2016 na stoisku firmy Bayer prezentowano projekt Food Chain Partnership dla poszczególnych państw i gatunków sadowniczych. W przypadku Polski firma Bayer wspiera producentów czarnej porzeczki, współpracując z Krajowym Stowarzyszeniem Plantatorów Czarnych Porzeczek.

Głównymi założeniami projektu jest pomoc producentom w uzyskiwaniu większych plonów oraz owoców wysokiej jakości, a także poprawa wizerunku czarnej porzeczki i promocja prozrdorwotnych cech tych owoców. Zakłada się także zwiększenie liczby plantatorów, którzy uprawiają porzeczki w sposób zrównoważony.

Pierwsze kroki we wprowadzeniu projektu Food Chain Partnership, który w Polsce nosi nazwę Vademecum, miały miejsce w trakcie IV Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej w Białowieży w 2014 r. W 2015 r. firma Bayer wspierała także KSPCP oraz International Blackcurrant Association. W 2015 r. w doświadczeniach polowych, przy zastosowaniu technik opracowanych przed specjalistów z firmy Bayer, udało się uzyskać o 20 proc. większą produkcję owoców porzeczki czarnej, w porównaniu do standardowej technologii.

Bayer oferuje plantatorom nowe rozwiązania dotyczące ochrony plantacji (m.in. przed przędziorkami, mszycami, szarą pleśnią). W portfolio środków przeznaczonych dla producentów porzeczki czarnej jest m.in. Movento, Zato 50 WG, Luna Sensation 500 SC, oraz biologiczny środek Serenade ASO zwalczający szarą pleśń.

Ważnym elementem wspierającym projekt Food Chain Partnership/Vademecum jest rozbudowa sieci stacji meteorologicznych w sadach i na plantacjach, która pozwoli lepiej dostosowywać zabiegi ochrony roślin.

Oprócz KSPCP Bayer współpracuje w Polsce z jednostkami naukowo badawczymi: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Organizuje spotkania dla plantatorów na terenie plantacji doświadczalnych, oraz wsparcie ze strony doradców sadowniczych.

W ramach projektu ze strony KSPCP udział bierze 54 producentów czarnej porzeczki, którzy uprawiają ją na powierzchni 3,5 tys. ha.

Przeczytaj także: Projekt Vademecum – innowacyjne wsparcie dla grup producentów owoców

 

Powiązane artykuły

Polsko-białoruskie rozmowy

Kongres COPA-COGECA

X