Jeżyny odporne na mszyce

Naukowcy z Kanady i USA zidentyfikowali odmiany jeżyn odporne na mszyce, ale ich przydatność w uprawie nie jest jeszcze znana. Występują one w naturze i są mniej narażone na choroby wirusowe przenoszone przez te szkodniki. Testy na plantacjach rozpoczną się nie wcześniej niż w 2013 roku.

Jeżyny udomowiono dopiero w XIX wieku i uważa się, że mają wielki potencjał, ale brak różnorodności genetycznej był przeszkodą w upowszechnieniu się tego gatunku, a żywotność nasadzeń krótka. Do prac hodowlanych wykorzystuje się jeżyny z 27 krajów, a także dzikie formy.

Poważnym ograniczeniem w uprawie tego gatunku może być wrażliwość na niską temperaturę, Verticillium oraz choroby grzybowe. Odporność na mszyce, mimo że nie jest znany jej mechanizm, jest czynnikiem zwiększającym rentowność plantacji. Naukowcy zastanawiają się jednak, czy fakt, że niektóre odmiany nie „smakują” tym szkodnikom nie zmieni się z upływem czasu.

Źródło: www.capitalpress.com
 

Powiązane artykuły

X