Jabłkogruszka - dwa w jednym

O papple, jak wstępnie go nazwano (oficjalna nazwa PremP109) można by powiedzieć ni gruszka ni pietruszka, gdyby nie to, że dokładnie wiadomo jakie komponenty zawiera w sobie nowy owoc wyhodowany w Nowej Zelandii. Mieszkańcy Antypodów, a także Wielkiej Brytanii i Azji, mogą go już kupić w sieci sklepów Marks and Spencer.  

Papple jest krzyżówką odmian gruszy japońskiej i europejskiej. Kształt owocu, czerwone zabarwienie skórki, smak przypominają jabłko, ale liście i skórka owocu są zbliżone występujących na gruszy.
Owoce papple nie przypominają gruszki japońskiej ‘Nashi’ ani samkiem, ani wyglądem, są słodsze, choć podobnie soczyste.
Zdjęcia nowej odmiany dostępne TUTAJ.

Skrzyżowanie dwóch gatunków grusz dołączyło do grona innych hybryd. Warto przypomnieć niektóre z nich:
Tangelo – cytryna i nektaryna;
Grapple – jabłko i winogrono;
Aprium, plumcot – śliwka i brzoskwinia;
Orangelo – grapefruit i pomarańcza;
Pineberry – truskawka i ananas.


Źródło: 3news.co.nz, http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/may/17/papple-pear-marks-and-spencer,
http://www.digitalspy.co.uk/odd/news/a382254/papple-pear-apple-hybrid-fruit-to-be-launched-in-uk.html,
 

Powiązane artykuły

X