Kontrolowana atmosfera w naszej lodówce?

Nowozelandczycy wymyślili innowacyjny sposób wychwytywania etylenu z małych kubatur, np. z lodówek. Dzięki systemowi beFresh, który neutralizuje ten gaz, owoce i warzywa przechowywane w domu nie miękną tak szybko i później tracą walory smakowe.
W gospodarstwach domowych w wielu krajach rozwiniętych marnuje się żywność, najczęściej owoce i warzywa. W Wielkiej Brytanii wyrzuca się rocznie produkty spożywcze za 270 funtów, a w Australii za 616 dolarów, dlatego wydaje się, że rozwiązanie pozwalające dłużej zachować świeżość owoców i warzyw, powinno te straty ograniczyć.

Niektóre produkty zgromadzone w lodówce mogą produkować etylen, przyspieszając dojrzewanie i skracając czas przydatności do spożycia, np. kiwi jest wrogiem jabłek, powodując ich szybsze starzenie się.

beFresh jest odporną na wilgoć, przytwierdzona do tektury przepuszczalną saszetką zawierającą nadmanganian potasu lub nadmanganian sodu, które pochłaniają etylen. Umieszcza się ja w szufladzie na owoce i warzywa w lodówce.
System ten jest już dostępny w sklepach Nowej Zelandii, wkrótce pojawi się w Europie.

Źródło: www.everfreshpartners.com , freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

X