Mairac ® i Diva’- szwajcarskie marki?

Odmiana jabłoni ‘Flamboyante’ znana jako ‘Mairac’ wyhodowana została w Wallis z krzyżówki ‘Gala' x ‘Maigold’, Charakteryzuje ją doskonały słodki smak i zbilansowana kwasowość (16 ° w skali Brixa). Od stycznia do końca sierpnia 2012 roku po raz pierwszy wprowadzono na szwajcarski rynek 675 ton jabłek z logo ‘Mairac’ z 2000 ton, które zebrano.

Jabłka są dobrej jakości, między innymi dlatego że rosną w młodych, 4-6-letnich sadach w zachodniej Szwajcarii. Poza tym górzystym krajem odmiana ta jest uprawiana w Niemczech oraz Austrii (pilotażowo 15 ha). Sady z drzewek tej odmiany posadzono też w Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii i Słowenii.

Drugą nowością odmianową ze Szwajcarii jest ‘Milwa’, znana też jako ‘Diwa’, entuzjastycznie przyjęta przez konsumentów z powodu wyrazistego ostrego smaku. 950 ton tych jabłek trafiło w tym roku do obrotu.
Odmiana ta jest nadzieją Szwajcarów na znalezienie odmiany mogącej zastąpić ‘Idareda’, od której pochodzi, oraz ‘Elstara’, po którym odziedziczyła doskonały smak, wielkość owoców, biały miąższ, charakter wzrostu i owocowania.

W Szwajcarii uprawiana była w 2011 roku na powierzchni  77 ha, ale w następnym sezonie będzie to prawdopodobnie 100 ha.

Źródło: www.varicom.ch, fruchtportal.de, www.mairac.ch
 

Powiązane artykuły

X