Tłoczone na zimno, pasteryzowane wysokim ciśnieniem

tudejuiceAmerykańska firma Fresh Matters z Waszyngtonu wypuściła na rynek soki jabłkowe przecierowe, w których zamiast mieszanki różnych jabłek, znajduje się tylko jedna odmiana. I tak w ofercie znalazły się: sok z Fuji, z Cripps Pink (Pink Lady), z Granny Smith, z Gali, z  Honeycrisp. Marka soków to ‘tude Juice, i jak podkreślają producenci, każdy z soków różni się nie tylko smakiem, ale i kolorem, gdyż także skórka trafia do produktu końcowego. Sok z Granny Smith jest zielony, z Fuji żółty, z Cripps Pink różowawy, z Gali ciemnopomarańczowy.

Do pasteryzacji ‘tude Juice używa się zamiast wysokiej temperatury wysokiego ciśnienia. Soki tłoczone są na zimno, mają 40-50 dniowy okres przydatności do spożycia, jednak po otwarciu butelki, należy je wypić od razu, gdyż brązowieją tak, jak krojone, świeże jabłka.

Amerykańskich konsumentów do zakupu soków ma przekonać także gwarancja, że do ich produkcji nie wykorzystano jabłek GMO, które są już na rynku Stanów Zjednoczonych.

Powiązane artykuły

X