Projekt Vademecum – innowacyjne wsparcie dla grup producentów owoców

vedemcum.miroslaw.korzeniowskiTrudny sezon handlowy, wynikający z zamknięcia rosyjskiej granicy dla polskich jabłek, jest powodem szukania nowych rozwiązań przez producentów i eksporterów. W tej sytuacji firma Bayer CropScience przygotowała projekt Vademecum, w którym integruje działania w ochronie, promocji i eksporcie polskich jabłek.

BSC w latach 2011-2016 zainwestowała 7 mld euro w badania i rozwój oraz w zdolności produkcyjne, także związane z produktami biologicznymi. Dodatkowo firma przeznaczyła na ten okres 4 mld euro na poprawę potencjału sprzedaży, w tym na akcje wspierające produkcję żywności.  Jedną z ważnych aktywności Bayer CropScience są projekty Food Chain Partnership (Partnerstwo w Łańcuchu Dostaw) realizowane na całym świecie, polegające na aktywnej współpracy uczestników w ramach procesu produkcji i logistyki żywności.  Na terenie Polski takim projektem jest właśnie Vademecum.

Cele projektu Vademecum
W idei Projektu Vademecum jest wdrożenie rozwiązań, które przewyższają formalne wymagania obowiązujące w produkcji i logistyce żywności np. MRL/ NDP, a także dostarczenie rozwiązań uprawowych i aktywne wspieranie bezpiecznej produkcji żywności wysokiej jakości.  W ramach Projektu Vademecum grupy producentów owoców są promowane przez BSC oraz partnerów projektów Food Chain na różnych rynkach, a także na różnych etapach łańcucha dostaw żywności.  Dodatkowo sadownicy współpracujący z BSC mogą korzystać z innych usług wspierających producentów: programu lojalnościowego Kometa, Inova Meteo, Grunt to Bezpieczeństwo, systemu wspomagania decyzji Vademecum oraz z wyjazdów szkoleniowych.

Wachlarz działań
Partnerami BSC w przypadku Projektu Vademecum, obejmującego trzy gatunki sadownicze (jabłoń, truskawkę, porzeczkę czarną) są jednostki naukowe, dystrybutorzy, KZPOiW. Sadownicy i grupy producentów mogą korzystać także ze wsparcia ze strony Bayer CpropScience, bezpośredniej opieki specjalistów ogrodniczych, warsztatów w sadach, szkoleń w Sadowniczej Stacji Badawczej BSC w Kozietułach. Dostępne dla sadowników  systemy wspomagania decyzji to m.in. prognoza pogody (Bayer Inova Meteo, Inova Meteo Smart), komunikaty o stanie zagrożeń i Ogrodniczy Biuletyn Informacyjny. Dodatkowymi elementami wsparcia producentów są takie projekty BSC, jak PhytoBac – system dezaktywacji pozostałości po zabiegach środków ochrony roślin, akcja Bioróżnorodność czy Grut to Bezpieczeństwo. W 2015 r. planowane są także wyjazdy szkoleniowe i integracyjne, w tym wizyta w stacjach badawczych BSC we Włoszech i na targach EXPO 2015.

Wspólna promocja
Projekty Food Chain, które prowadzi firma Bayer CropScience są wspólnie promowane, m.in. za pośrednictwem wydawanych specjalnie broszur. W ramach polskiego Projektu Vademecum sadownicy będą mogli także promować się na globalnej stronie internetowej BSC, na targach międzynarodowych np. Fruit Logistica w Berlinie, Fruit Logistica Asia, w sieciach supermarketów w Polsce i Europie, a także na nowych rynkach np. w USA, Kanadzie i na rynkach azjatyckich. Jest to możliwe ponieważ BSC współpracuje m.in. z sieciami: Walmart, Aldi, Tesco, Carrefour,  Lidl oraz z takimi firmami, jak The Greenery i UniVeg.

Przeczytaj także: Wskazówki. Nawożenie w okresie pękania pąków - mysiego ucha 2015 r.

Powiązane artykuły

X