Przemysław Badowski: Jabłka utrzymają jakość przez 2 miesiące transportu morskiego
W trakcie konferencji eksportowej, którą zorganizowała w Warszawie firma Agro Fresh, jej przedstawiciel Przemysław Badowski zaprezentował wyniki badań nad jakością różnych odmian jabłek przechowywanych w zmiennych warunkach chłodniczych, które występują w m.in. w morskim transporcie jabłek na duże odległości.
Polscy producenci i eksporterzy jabłek szykują się do zdobycia dalekich i wymagających rynków zbytu w Azji, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce. Osiągnięcie przez nich sukcesu będzie możliwe jeśli utrzymają oni wysoką jakość polskich owoców po dostarczeniu ich do odbiorców, nawet po trwającym dwa miesiące transporcie morskim.
Badania przeprowadzone przy współpracy z dr Krzysztofem Rutkowskim z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, potwierdzają, że możliwe jest utrzymanie właściwych parametrów jakości jabłek, w warunkach występujących przy długotrwałym transporcie w kontenerach chłodniczych bez modyfikowanej atmosfery.
W doświadczeniach przeprowadzonych na jabłkach odmiany Szampion, przechowywano je przez 6 miesięcy w komorze z kontrolowaną atmosferą (KA) w warunkach stężenia tlenu/dwutlenku węgla 2:2 i 0,8:0,8, następnie imitowano przez 2 miesiące warunki panujące w trakcie transportu morskiego jabłek w zwykłej chłodni (NA). Oceniano jędrność jabłek po 1, 4, 7, 11 i 19 dniach przechowywania w temperaturze pokojowej. W doświadczeniu przetestowano wpływ preparatu Smart Fresh na jędrność jabłek. W badaniu porównano także przechowywanie jabłek w DCA bez i z użyciem preparatu Smart Fresh.
Wyniki wskazują na to, że jabłka (po 6 miesiącach przechowywania w KA i 2 miesiącach w NA, stężenie tlenu/dwutlenku węgla 2:2) traciły jędrność z ok. 60 N do ok. 45 N, a po 19 dniach przechowywania w temperaturze pokojowej spadała ona do ok. 33 N. Jabłka przechowywane w atmosferze ze stężeniem 0,8:0,8, po okresie przechowywania w warunkach chłodniczych miały ok. 55 N, natomiast po 19 dniach w temperaturze pokojowej wynosiła ona ok. 35 N. W doświadczeniu tym, jabłka poddane wcześniej działaniu Smart Fresh, w obu przypadkach (2:2 i 0,8:0,8), nawet po 11 i 19 dniach w warunkach pokojowych utrzymywały jędrność ok. 60 N.
Przeczytaj także: Tu zaczyna się eksport polskich jabłek. Port w Koprze