Galiwa, czyli nibyGala odporna na parcha

Wciąż tyle nowych odmian pojawia się na rynku, a dalej panuje przekonanie, że brakuje smacznych i słodkich odmian odpornych na parcha jabłoni. Hodowcy wyprzedzając zapotrzebowanie rynku, nasilają swoje działania i poszukują odmian zbliżonych od tych, które już teraz cieszą się uznaniem konsumentów. Efektem prac szwajcarskich naukowców jest odmiana jabłoni – ‘Galiwa’. Ma czerwoną skórkę, jest słodka i – co najważniejsze — smakuje jak ‘Gala’. Ważnym jej walorem jest niska kwasowość, duża zawartość cukru i przydatność do ekologicznej uprawy.

Pierwsze partie ‘Galiwy’ trafiają na rynek tej zimy w północno-zachodniej Szwajcarii. Jej powstanie datuje się w 1992 roku, kiedy jako jedna z tysięcy siewek odpornych na parcha jabłoni poddana została dalszym obserwacjom. Szybko uznana została za odmianę niezwykle obiecującą, a w 1997 roku posadzono pierwsze drzewka. Wyniki badań w Szwajcarii i innych krajach potwierdzają jej pozytywne cechy i przydatność w bioprodukcji.

Źródło: fruchtportal.de

 

Powiązane artykuły

X