Odmiany, odmiany…

Tegoroczna 4. Konferencja Odmianowa, która odbyła się 3 grudnia 2011 roku w Grójcu, poświęcona była odmianom do produkcji soków i suszu oraz nowościom, na które warto zwrócić uwagę w nowoczesnym sadownictwie. Organizatorami byli: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka i FruitAkademia.  Przetwórstwo owoców staje się coraz powszechniejsze, dlatego też dobór odpowiednich odmian oraz wiedza na ich temat są naprawdę istotne.
Hodowla to dziedzina, przed którą ogromne pole do popisu. Dawniej selekcjonowano wśród dzikich roślin te, które charakteryzowały się określonymi cechami, obecnie coraz częściej wykorzystuje się nowoczesne techniki, aby uczynić proces pozyskiwania nowych odmian bardziej precyzyjnym i skrócić czas oceny otrzymanych siewek (markery molekularne umożliwiające ocenę już na wczesnym etapie rozwoju siewek i eliminację niepożądanych genotypów).  Naukowcy coraz częściej uciekają się też do inżynierii genetycznej, ale nie znaczy to, że wprowadzają nowe geny na stałe, czego efektem jest organizm genetycznie zmodyfikowany (GMO). Zainteresowanie naukowców skupia się jednak na otrzymywaniu roślin odpornych na kilka najważniejszych chorób (parcha jabłoni, zarazę ogniową, mączniaka jabłoni), charakteryzujących się dobrą jakością owoców i łatwością produkcji. Zagadnienie to omówił prof. Edward Żurawicz z Instytutu Ogrodnictwa.
Wśród dużej liczby odmian należy poszukiwać  tych, które będą najlepsze do różnych zastosowań.  Doktor Dorota Konopacka scharakteryzowała odmiany wiśni do przetwórstwa, a doktor Jarosław Makowski – jabłoni odpornych na parcha z przeznaczeniem na sok.

Dalsze informacje będą ukazywać się sukcesywnie w formie skrótu.
 

Powiązane artykuły

X