Dynamiczna kontrolowana atmosfera

To nowoczesny sposób przechowywania, polegający na regulowaniu stężenia tlenu na podstawie częstych pomiarów, aby nie przekroczyć granicy oddychania beztlenowego.  Jeśli stężenie tlenu obniża się niebezpiecznie, następuje fluorescencja chlorofilu i to zjawisko jest sygnałem, że trzeba jego stężenie podwyższyć. Teoretycznie można by przechowywać owoce w stężeniu tlenu 0,5%, ale tylko w przypadku możliwości monitorowania stężeń co 1–2 godziny. W doświadczeniach przechowywano owoce w stężeniu 0,6% tlenu i 0,6% dwutlenku węgla, a po 3 miesiącach podniesiono stężenie do 0,8%:0,8%. Była to najlepsza kombinacja, gdyż nie występowały straty wywołane dwutlenkiem węgla z powodu niskiego stężenia tlenu. Stosowanie takich parametrów może się odbywać pod warunkiem, że owoce zostały zebrane we właściwym czasie. W ubiegłym roku dynamiczna kontrolowana atmosfera testowana była w jednym obiekcie, ale wkrótce będzie ich więcej.

Źródło: wykład prof. K. Tomali, Europejskie Święto Jabłka 2010 Obrazów

 

Powiązane artykuły

X