×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 71.

To nowoczesny sposób przechowywania, polegający na regulowaniu stężenia tlenu na podstawie częstych pomiarów, aby nie przekroczyć granicy oddychania beztlenowego.  Jeśli stężenie tlenu obniża się niebezpiecznie, następuje fluorescencja chlorofilu i to zjawisko jest sygnałem, że trzeba jego stężenie podwyższyć. Teoretycznie można by przechowywać owoce w stężeniu tlenu 0,5%, ale tylko w przypadku możliwości monitorowania stężeń co 1–2 godziny. W doświadczeniach przechowywano owoce w stężeniu 0,6% tlenu i 0,6% dwutlenku węgla, a po 3 miesiącach podniesiono stężenie do 0,8%:0,8%. Była to najlepsza kombinacja, gdyż nie występowały straty wywołane dwutlenkiem węgla z powodu niskiego stężenia tlenu. Stosowanie takich parametrów może się odbywać pod warunkiem, że owoce zostały zebrane we właściwym czasie. W ubiegłym roku dynamiczna kontrolowana atmosfera testowana była w jednym obiekcie, ale wkrótce będzie ich więcej.

Źródło: wykład prof. K. Tomali, Europejskie Święto Jabłka 2010 Obrazów

 

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection