Aronia non grata

Owoce aronii zawierają wyjątkowo dużo cennych dla zdrowia substancji, jej uprawa nie należy do skomplikowanych, ale okazuje się, że trudno ją sprzedać. W Sadach Trzebnickich kilka hektarów aronii nie zostało zebrane i podobnie jest na innych plantacjach Dolnego Śląska. Aż trudno uwierzyć, że w roku tak „ubogim” w owoce mogło się tak stać. Niezebrane owoce zjedzą zimą ptaki...
Młodzi ludzie nie znają owoców, jedynie starsi, bardziej świadomi kupują je w celach prozdrowotnych, ale generalnie nie ma ani wielkiej podaży, ani popytu. Te ekologiczne owoce są nieco cierpkie w smaku i trzeba pewnego samozaparcia, aby je jeść, nie przetworzywszy.
W niektórych punktach sprzedaży jest jednak zainteresowanie aronią i udaje się sprzedać nawet do 100 kg owoców dziennie, ale to dzięki rozdawanym ulotkom promującym ten gatunek. Cena owoców wynosi 80 gr/kg, więc trudno mówić o opłacalności produkcji.

 Źródło: ww6.tvp.pl, Jadwiga Jarzębowicz, OTV Wrocław
 

Powiązane artykuły

X