Związek Sadowników wyraża sprzeciw wobec podwyżkom VAT

 

Projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług wywołał ostatnimi dniami olbrzymią dyskusję w branży sadowniczej. Planowane podwyższenie z 5 % do 23 % stawki podatku od towarów i usług (VAT) na napoje bezalkoholowe może odbić się na producentach owoców. Sprzeciw wobec proponowanych zmian wyraził również Związek Sadowników RP.

– Obecnie, ze względu na korzystną stawkę podatkową, producenci przetworów owocowych podejmują starania, aby ich produkty zawierały 20% lub więcej soku czy przecieru. Istnieje uzasadniona obawa, że gdy stawka VAT zostanie podwyższona, producenci zaczną ograniczać naturalne składniki na rzecz sztucznych ulepszaczy. Takie cięcie kosztów skutkować będzie wielką szkodą przede wszystkim dla konsumentów. Przepisy prawa powinny być formułowane tak, aby wspierać promocję zdrowego odżywiania, a nie działać odwrotnie – zauważa Związek w piśmie do Ministerstwa Finansów.

Zdaniem Związku może to doprowadzić do zmniejszenia się zapotrzebowania na owoce i warzywa do produkcji soków. To z kolei wpłynie negatywnie na sektor produkcji, który i tak jest już znacznie osłabiony w związku z rosyjskim embargiem.

Związek odnosi się również do kwestii planowanych obniżek podatku na owoce egzotyczne. – Ponadto apelujemy również o utrzymanie zróżnicowanej stawki VAT na owoce polskie i egzotyczne. Naszym zdaniem rodzime owoce powinny mieć niższą stawkę VAT od importowanych, żeby były konkurencyjne dla konsumentów. Niedopuszczalne jest żeby owoce krajowe były pod względem podatku VAT traktowane tak samo jak zagraniczne – czytamy w piśmie. Zdaniem Związku, powinniśmy promować przede wszystkim polskich producentów i dla nich stosować ułatwienia.

W piśmie odniesiono się również do tegorocznej, bardzo trudnej sytuacji producentów – niektóre gospodarstwa są już na skraju bankructwa. – Zmniejszenie sprzedaży warzyw i owoców na przetwory może być przysłowiowym ,,gwoździem do trumny’’, ale takie działanie uderzy nie tylko w nas, odbije się niekorzystnie na całym łańcuchu żywieniowym – dodaje Związek.

 

fot.pixabay

Powiązane artykuły

X