Odkrycie polskich chemików może ułatwić przechowywanie owoców
Chemicy z Politechniki Krakowskiej opracowali uniwersalną i ekologiczną metodę syntezy związków będących prekursorami dla preparatów hamujących dojrzewanie owoców i warzyw. Rozwiązanie może stać się podstawą do produkcji użytecznych preparatów.
Efekty dotychczasowej pracy badawczej zostały zaprezentowane na łamach prestiżowego czasopisma „Journal of Cleaner Production”. Zespołem kieruje dr hab. inż. Radomir Jasiński, prof. PK z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej
Badania naukowców, studentów i doktorantów z Politechniki Krakowskiej to pierwszy, ale niezwykle istotny krok w stronę produkcji użytecznych preparatów hamujących dojrzewanie owoców i warzyw.
W przeciwieństwie do etylenu, który jest powszechnym przyspieszaczem dojrzewania, metylocyklopropen i jego analogi hamują proces dojrzewania. Zsyntezowanie nowych połączeń z tej grupy i uogólnienie „zielonej” metody ich preparatyki może wspomóc rozwiązanie problemu przechowywania i transportu warzyw i owoców, zwłaszcza dużych ilości. Jest to zagadnienie stanowiące jedno z wyzwań dla współczesnej nauki.
Źródło: sciencedirect.com / Politechnika Krakowska