Gruszki przyszłości
W belgijskiej prowincji Limburgia jeden z sadów w sercu kraju, w którym uprawia się grusze, wyróżnia się niezwykłym wyglądem: to12 przezroczystych kopuł otoczonych lustrzaną ścianą. Wewnątrz kopuł naukowcy uprawiają gruszki w kontrolowanym środowisku, które symuluje, jak zmiany klimatyczne wpłyną na region w 2040 r. Ich celem jest sprawdzenie, co globalne ocieplenie przyniesie europejskim plantatorom owoców.
„Spodziewamy się większej liczby fal upałów i mniej równomiernych opadów, a więc także większej liczby susz i powodzi. I ogólnie nieco wyższych temperatur” – powiedział Francois Rineau, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie w Hasselt, o symulowanym klimacie wewnątrz kopuł.
Wczesne wyniki pierwszych zbiorów naukowców w 2023 r. sugerują, że belgijskie gruszki mogą zostać uchronione przed niektórymi z najgorszych skutków zmiany klimatu, które według naukowców spowodują obniżenie plonów niektórych upraw i wzrost kosztów nawadniania w celu zwalczania suszy.
„Wpływ zmian klimatycznych na jakość gruszek w horyzoncie 2040 r. był bardzo niewielki. Jednak odkryliśmy różnicę w funkcjonowaniu ekosystemu” – powiedział Rineau, zauważając, że wcześniejszy sezon wegetacyjny w symulacji 2040 r. wydawał się skutkować większym pochłanianiem CO2 przez ekosystem.
Zmienność z roku na rok oznacza, że jeden rok sam w sobie nie może uchwycić okresowych ekstremalnych warunków pogodowych i innych zmian klimatu, które mogą siać spustoszenie w uprawach. Trzyletni eksperyment obejmie trzy zbiory.
Tegoroczne zbiory gruszek z ery 2040 roku są przedmiotem badań w Centrum Technologii Pozbiorowych Flandrii (VCBT), w celu sprawdzenia wielkości owoców, ich twardości i zawartości cukru, a także porównania ich z gruszkami uprawianymi w pojemnikach symulujących dzisiejszy klimat.
„Jeśli temperatura na drzewach jest wyższa, gruszki są mniej jędrne i mają więcej cukru” – powiedziała Dorien Vanhees, badaczka VCBT.
To zła wiadomość dla plantatorów. Mniej jędrne owoce przeżywają krótszy okres przechowywania, co zmniejsza ilość gruszek, które plantatorzy mogą sprzedać.
W ostatnich latach europejscy producenci gruszek odczuli skutki powodzi, gradu i suszy, a zmiany klimatyczne zaczynają odbijać się na wzorcach upraw.
Według Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek, szacuje się, że produkcja gruszek w Belgii spadnie w tym roku o 27%, z powodu m.in. niezwykle wczesnego kwitnienia i wyjątkowo późnych przymrozków.
źródło: Freshplaza