Jabłko, owoc egzotyczny w Afryce?

Wydawać by się mogło, że Afryce produkuje się głównie cytrusy i inne owoce egzotyczne. Okazuje się, że także jabłka, gruszki i winogrona dojrzewają przy dźwięku wuwuzele. Sezon 2010 był wyjątkowo niekorzystny dla uprawy jabłoni, najgorszy od 5 lat. Przewidywany jest 15–20-procentowy spadek eksportu. Oblicza się, że 40–50% jabłek jest konsumowane na miejscu. Największym powodzeniem cieszą się odmiany dwukolorowe, jak np. ‘Pink Lady’. Powoli najpopularniejsza staje się ‘Kanzi’ uprawiana już na powierzchni 500 ha. ‘Greenstar’ przypominający ‘Granny Smith’ jest również w ofercie afrykańskich sadowników.
Gruszki z Afryki z trudem przebijają się na europejskim rynku, tym bardziej że uprawiana tam odmiana ‘Cheekey’™ nie jest znana  na naszym kontynencie. W 2011 roku będzie już owocować na 100 ha. Jest to interesująca o długo się przechowuje.
Źródło: Reussirf 2010, „Les fruits de la coupe”
 

Powiązane artykuły

X