Cydr z hiszpańskiej Asturii

W Polsce cydr, alkoholowy napój z jabłek, jest praktycznie nieznany, ale coraz mniej jest przeszkód formalnych, aby go produkować także u nas. Poza ustawą dopuszczającą jego wytwarzanie na większą skalę, potrzebne są specjalne, kwaśne i lekko cierpkie owoce oraz wiedza na temat jego produkcji.  Są jednak regiony, gdzie cydr jest bardzo popularny. Oto przykład.

Tak naprawdę  to  w Asturii pije się głównie cydr. Jabłoniowych sadów jest tu od wieków zatrzęsienie i ten nadmiar jabłek przerabia się na emblematyczny trunek regionu. Sidra de Asturias jest uważana za najlepszą w Hiszpanii, ma oczywiście jak na dobry produkt przystało Denominación de Origen Protegida. Również Baskowie produkują niezły, ale nie tak sławny jak ten asturyjski, cydr. W Asturii jest 23 tłoczni cydru, 260 sadowników dostarczających jabłka i 531 hektarów sadów, których zbiory przeznaczonych są tylko i wyłącznie do wyrobu cydru. Asturyjczycy hodują aż 22 odmiany jabłek, które kończą swój żywot w tym pienistym trunku.

Stolicą produkcji cydru jest Navas. Tam co roku w czerwcu ma miejsce El Festival de la Sidra i działa interaktywne muzeum, gdzie można się wszystkiego dowiedzieć o wyrobie tego trunku, a nawet nauczyć prawidłowo nalewać culín.
Dokończenie artykułu: http://porciak.salon24.pl/264921,asturia-spod-znaku-jabloni

Powiązane artykuły

X