Portugalskie truskawki ze szklarni

Zimą truskawki zbierane w południowej Portugalii nie wystarczą, aby zaspokoić zamówienia z krajów europejskich. Producenci uważają, że sukces zawdzięczają przede wszystkim jakości owoców. Na rynkach holenderskim, szwajcarskim, duńskim, norweskim, brytyjskim, fińskim i rosyjskim truskawki są chętnie kupowane także zimą.
W jednym z gospodarstw w Algarve produkowane są na powierzchni 12 ha, uzyskuje sie plon około 70 ton/ha truskawek. Właściciel twierdzi, że bez trudu udałoby się sprzedać produkcję 10-krotnie większą, tak duże jest zapotrzebowanie na truskawki w okresie Bożego Narodzenia. Sezon sprzedaży rozpoczyna się w grudniu i trwa do czerwca.
Truskawki, maliny, figi, jeżyny, mango to tylko niektóre z produktów, które mogą dobrze sprzedawać się w krajach Europy Północnej przy dobrej technologii produkcji (doświetlanie). Truskawki w Algarve są uprawiane hydroponicznie, a plon jest wyższy o 20–40% niż z tradycyjnej produkcji.
Około 900 ton truskawek corocznie jest pozyskiwane w tym regionie tą metodą, ale tylko 25% trafia na portugalskie stoły. Pozostałe 75% po zapakowaniu wysyłane jest do Europy Północnej, między innymi do supermarketów Sainsbury's.

Źródło: theportugalnews.com, freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

X