Południowe Chiny, potentat w dystrybucji owoców

Ważnym ośrodkiem importowo-dystybucyjnym świeżych owoców stają się Chiny Południowe. Aż 86% świeżych owoców trafia na tamtejsze rynki przez południowe porty Państwa Środka. W tym rejonie następuje też wzrost konsumpcji.
W 2009 roku Stany Zjednoczone były największym dostawcą owoców cytrusowych do Chin, po Tajlandii i Południowej Afryce, zajęły też drugie miejsce pod względem eksportu świeżych winogron, wiśni i jabłek, po Chile. Stany Zjednoczone wyekspediowały wtedy świeże owoce na sumę przekraczającą 54 mln dolarów do portów kontynentalnych Chinach. Hong Kong nadal jednak odgrywa ważną rolę w imporcie, zwłaszcza wiśni i jabłek.
Na chińskim rynku jabłek nie obserwuje się ostrej konkurencji. Jabłka z USA są dostępne przez cały rok. ‘Fuji’ rodzimej produkcji jest tam o połowę tańsze od owoców importowanych. Jedynym zagrożeniem mogą być jabłka pochodzące z Chile, Nowej Zelandii i Australii.
Najlepszym momentem sprzedaży owoców importowanych jest ‘Festiwal Wiosny’ w styczniu/lutym lub ‘Festiwal Jesienny’ we wrześniu.
Copyright: www.freshplaza.com Watson Nichola
 

Powiązane artykuły

X