– To jabłko przyszłości, alternatywa dla Gali, która jest obecnie uprawiana wszędzie. Odmiana o doskonałych właściwościach, niezwykle interesująca”. Marco Rivoira opisuje w ten sposób Luizę, nową odmianę jabłek brazylijskiego pochodzenia, która wczoraj została zaprezentowana grupie 200 lokalnych producentów na dniu otwartym w Verzuolo w regionie Piemont, w prowincji Cuneo.
Luiza, wraz z dwoma innymi późniejszymi odmianami pochodzącymi z Ameryki Południowej, które zostaną również zaprezentowane w Piemoncie odpowiednio na początku października i na przełomie października i listopada, będzie częścią pakietu trzech wyjątkowo słodkich jabłek Premium, sprzedawanych pod jedną marką, której prawa nabyła Grupa Rivoira.
– Luiza dojrzewa w tym samym okresie co Gala, dobrze radzi sobie zarówno w górnej, jak i dolnej partii drzewa. Na 200 drzew, które posadziliśmy nie ma ani jednego wadliwego jabłka. Skórka jest naturalnie błyszcząca, miąższ chrupiący, jabłko ma słodki smak .
Obecni producenci byli entuzjastycznie nastawieni do wydajności owocu, który w przyszłości ma zastąpić Galę, która w Piemoncie stanowi duży procent wszystkich nasadzeń – region ten odpowiada za 45% krajowej produkcji ten odmiany. Jednak zagraniczna konkurencja powodująca nadmierną podaż i spadek ceny sprawia, że Włosi szukają alternatywy.
„Rezultatem – dodaje przedsiębiorca – jest obniżenie cen, widoczne również w tym sezonie. Dlatego chcemy wprowadzić nowe odmiany jak Luiza i pozostałe dwie, które spowodują wzrost wartości pracy producentów.
Pierwsze partie trzech nowych odmian zostaną wprowadzone na rynek już w przyszłym roku: „Naszym celem jest osiągnięcie 200 hektarów do 2024 roku. Jesteśmy otwarci na ocenę partnerstw handlowych w trakcie rozwoju projektu w regionie i za granicą” – podsumowuje Marco Rivoira.
Źródło: italiafruit
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Braki pożywienia w okresie wiosennym skłaniają dzikie zwierzęta do opuszczania lasów i...