Mniejsza o połowę produkcja jabłek i gruszek na Węgrzech

 

Wiosenne przymrozki sprawiły, że ​​owoce są droższe niż w zeszłym roku – poinformował prezes Wydziału Ogrodnictwa i Dostawców Krajowej Izby Rolniczej – Béla Mártonffy.

Na Węgrzech od końca marca co 8-10 dni miały miejsce przymrozki, które często utrzymywały się trzy noce, co znacznie ograniczyło produkcję moreli, brzoskwiń, wiśni, gruszek i jabłek.

Według danych Krajowej Izby Rolniczej, w tym sezonie produkcja jabłek na Węgrzech będzie niższa o 40-50 proc., a gruszek o 50-60 proc.

Jak wynika z najnowszego raportu GUS, w sierpniu ceny detaliczne były średnio o 3,9 proc. wyższe niż rok wcześniej. Ceny żywności wzrosły o 7,9 procent w porówaniu z zeszłym rokiem, ceny żywności sezonowej wzrosły o 17,1 procent. 

Cena owoców wzrosła o 46 procent, jeśli chodzi o jabłka jest dwukrotnie wyższa niż w zeszłym roku. Biorąc pod uwagę zmiany klimatu, owoce mogą pozostać drogie w Europie przez wiele lat.

Źródło: hellovidek.hu

Powiązane artykuły

X