Mieszanie agrochemikaliów

Sezon mieszania nawozów i środków ochrony w pełni i do kanonu letnich zabiegów należy wzbogacanie owoców w wapń.
Mimo że zalecenia pozwalają na łączenie dwóch lub większej ilości agrochemikaliów, to zawsze warto wykonać test na niewielkiej próbce sprawdzający mieszalność składników w konkretnie panujących warunkach atmosferycznych.
Do aplikacji mieszanin w sadach nie są polecane opryskiwacze z mosiężnymi wkładkami, króćcami i rozpylaczami podatnymi na korozję.
Mieszaninę sporządzamy tuż przed zabiegiem, gdyż po kilku godzinach przechowywania w zbiorniku może dojść do niezgodności fizykochemicznej.
Należy ją wykonać, przestrzegając następującej kolejności: najpierw miesza się ciecz z nawozami, następnie dodaje się rozcieńczone środki ochrony roślin, stale mieszając. Pestycydy dodajemy także według schematu: na początek zawiesiny, potem emulsje, na końcu roztwory.
Proces mieszania powinien odbywać się powoli z użyciem wody miękkiej o temperaturze powyżej 10 stopni C.
Podczas opryskiwania temperatura powietrza powinna być niższa niż 20 stopni C, a wilgotność przekraczać 60%.

Źródło: Żak E., „Łączne stosowanie agrochemikaliów w uprawach ogrodniczych” Aktualności Rolnicze, 03/2011



 

Powiązane artykuły

X