Propozycja nowych zasad produkcji owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej

Zgodnie z nowymi zasadami  „Systemu certyfikacji przesyłek świeżych owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej”

zaproponowanymi stronie rosyjskiej przez stronę polską, obowiązek badania owoców będzie spoczywał na producencie, a co za tym idzie – również odpowiedzialność i ryzyko. Informując o tej zmianie z wyprzedzeniem, pragniemy uniknąć sytuacji, w  której przez błędy popełnione w procesie ochrony, owoce nie będą mogły zostać sprzedane do Federacji Rosyjskiej.

Rozpoczęła się kampania informacyjna dotycząca przedstawionych przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa propozycji nowych zasad produkcji owoców
i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej. Przygotowany Program powstał w ramach krajowego systemu jakości żywności „Integrowana Produkcja”,
który zgodnie z wytycznymi UE, zacznie obowiązywać w Polsce od 2014 r. Branża sadownicza chce jednak przyspieszyć wdrożenie systemu, szczególnie dla owoców
i warzyw eksportowanych na wschód.

Kampanię informacyjną zainicjowały organizacje branżowe: Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” oraz  Związek Sadowników RP. Zasięgiem obejmie ok. 10 tys. producentów, głównie z rejonu grójeckiego, którym zostaną dostarczone: Program Ochrony Jabłoni Uwzględniający Normy Federacji Rosyjskiej oraz broszury zachęcające do wdrożenia nowych zasad już w rozpoczynającym się sezonie.

Czym jest program ochrony upraw owoców i warzyw eksportowanych do Rosji?
Opracowany Program zakłada stosowanie wyłącznie substancji dopuszczonych przez rosyjskie służby fitosanitarne. Wszystkie środki i zalecenia dotyczące ich stosowania są jednocześnie zgodne z wymaganiami Unii Europejskiej.

Program skupia się głównie na ochronie upraw: preparaty, dawki, czas wykonywania zabiegów, mają wpływ na poziom pozostałości środków ochrony roślin w przeznaczonych do sprzedaży owocach i warzywach. Aby uniknąć przekraczania obowiązujących norm,
a przede wszystkim – by móc w wiarygodny, niepodważalny sposób udokumentować jakość sprzedawanego na rynek produktu, należy wdrożyć rzetelny, zatwierdzony przez polskie instytucje rządowe, system. Daje on gwarancję uzyskania produktu, który będzie spełniał wymogi docelowego rynku.  

Zasady programu ochrony upraw owoców i warzyw
Podstawowe zasady prowadzenia upraw są zgodne z najważniejszymi wytycznymi dotyczącymi  ochrony roślin obowiązującymi w systemie Integrowanej Produkcji. System ten daje pierwszeństwo naturalnym metodom upraw i wprowadza ograniczenia związane
z użyciem chemicznych środków ochrony roślin. Najważniejsze z tych zasad to:

•    stosowanie chemicznych środków ochrony roślin wyłącznie, gdy istnieją ku temu przesłanki (producent nie opryskuje jabłoni, dopóki nie zostanie stwierdzone zagrożenie występowaniem danego agrofaga),
•    stała kontrola sadów na obecność szkodników oraz kontrola warunków atmosferycznych w celu oceny zagrożenia chorobowego,
•    stosowanie się do progów zagrożenia, czyli określonej liczebności szkodników,
która musi wystąpić w sadzie, aby można było wykonać zabieg chemiczny,
•    dobór odpowiednich preparatów, zapewniających skuteczność w zwalczaniu konkretnego szkodnika lub kilku jednocześnie (z uwzględnieniem takich czynników jak: warunki atmosferyczne, poziom zagrożenia chorobowego, faza rozwojowa szkodnika
– nie wszystkie preparaty działają np. na formy larwalne, a jedynie na dojrzałe szkodniki,
•    przestrzeganie dawek, sposobu i częstotliwości stosowania chemicznych środków ochrony roślin,
•    ukierunkowane aplikowanie pestycydów, które chroni występujące w przyrodzie
i pożyteczne dla sadu organizmy, które w naturalny sposób eliminują szkodniki
(tzw. antagoniści),
•    wykorzystanie naturalnej odporności niektórych odmian (dostosowanie odmiany
do warunków),
•    stosowanie niechemicznych metod agrotechnicznych.


Słowniczek najważniejszych pojęć:

Integrowana Produkcja – to system produkcji płodów rolnych o wysokiej jakości, który cechuje właściwie dobrany płodozmian, racjonalne nawożenie i dbałość o zdrowie konsumentów i producentów. Produkcja uwzględnia także cele ekologiczne m.in. ochronę środowiska i krajobrazu rolniczego. W ochronie roślin przed chorobami, szkodnikami
i chwastami zwraca się uwagę na to, aby chemiczne środki stosować tylko wtedy, gdy inne metody zawiodą. System Integrowanej Produkcji wymaga od producenta dużej wiedzy, doświadczenia i przestrzegania ustalonych zasad oraz procedur w danej uprawie. Podstawową zasadą systemu jest stosowanie się do opracowanych instrukcji i prowadzenie szczegółowej dokumentacji całego procesu produkcyjnego (tzw. notatnik). Dla każdej rośliny w systemie IP musi być opracowana szczegółowa instrukcja uwzględniająca elementy produkcji. Największą zaletą Integrowanej Produkcji jest to, że zapewnia ona produkcję zdrowej żywności przekładającej się na korzyści ekonomiczne w postaci wysokiego, bardzo dobrej jakości plonu

NPD – normy najwyższych dopuszczalnych poziomów  pozostałości środków ochrony roślin

Harmonizacja norm – rozpoczęty proces zrównania norm dozwolonych poziomów pestycydów między UE a Rosją.


Kontakty dla prasy:
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Agata Kowalczyk
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel. 022 858-74-58 wew. 68
Paweł Czermak
Tel. 022 858-74-58 wew.40
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 

Powiązane artykuły

X