Od lat niekwestionowane miejsce w sadownictwie

zajmują nawozy dolistne. Doradcy mówią jednak, że nie zawsze zasadne jest ich stosowanie.
Nawozy naniesione na liście muszą być rozpuszczone w roztworze wodnym, aby zostały pobrane. Jeśli wilgotność powietrza jest bardzo niska, co ma miejsce latem w wysokich temperaturach, ciecz szybko paruje, a nawóz nie zostanie wchłonięty. Jeśli zbyt długo znajduje się na powierzchni owocu w formie nierozpuszczonego związku, może spowodować ordzawienie.
Bez obaw stosuje się wszystkie nawozy dolistne w temperaturze poniżej 20°C. Jeśli wynoszą one 20-24°C - tylko dolistne płynne i w formie chelatów, jeśli 24-28°C - wyłącznie zchelatowane, a powyżej nie powinno się wcale nimi opryskiwać.
Źródło: A. Fura
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia