U odmian źle się wybarwiających, jak ‘Jonagold’ i 'Pinova', stosuje się jednokrotny zabieg Ethrelem 200–250 ml/ha na kilka dni przed zbiorem, który w takiej dawce nie wpływa na przechowywanie, poprawia wybarwienie, choć owoce mogą stać się tłuste w dotyku.
W przypadku ‘Pinovy’ doradca zalecił po zabiegu tym regulatorem maksymalnie długie przetrzymanie na drzewie i sprzedaż po krótkim przechowaniu. Należy pamiętać, że owoce traktowane Ethrelem dojrzewają nieco wcześniej i mają znacznie lepiej wybarwioną skórkę, choć preparat ten może powodować korkowacenie u odmian wrażliwych.

Podanie azotu późnym latem powoduje wzrost wielkości owoców, ale stają się one jeszcze bardziej zielone. Zastosowanie nawozów potasowych, które wpływają na średnicę, nie zawsze jest polecane. Są odmiany, które lubią potas i dobrze na niego reagują (‘Gala’ – nawet 400 kg K2O posypowo i ‘Konferencja’) i takie, u których powoduje on gorzką plamistość podskórną (m.in. ‘Pinova’).

 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia