Mączniak prawdziwy – duże zagrożenie w sadach jabłoniowych

Mączniak jabłoni często pojawia się w sadach towarowych i jest drugą po parchu jabłoni najczęściej występującą chorobą w sadach.  Dużemu jej nasileniu  sprzyjają niezbyt mroźne zimy oraz następujące po nich ciepłe,  ale nie upalne lata. Objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych organach rośliny. Grzyb poraża pędy, liście, kwiaty i owoce. Patogen zimuje w pąkach w postaci grzybni, która na wiosnę przerasta na rozwijające się liście i kwiaty. Silnie porażone pąki często zamierają i nie rozwijają się w kolejnym sezonie.

Pąki słabiej zainfekowane rozwijają się normalnie, jednak liście z nich są już porażone przez grzyb. Porażone liście pokrywają się białym mączystym nalotem, złożonym z grzybni. Zainfekowane liście są mniejsze niż te  zdrowe, marszczą się, zwijają i z czasem zasychają. Biały nalot mączniaka może pokrywać także pędy; szczególnie często występuje na wierzchołkach jednorocznych pędów. Porażone pędy mają zahamowany wzrost, a ich wierzchołki często zamierają. Porażone kwiaty  nie zawiązują owoców. Szczególną uwagę należy zwracać w sadach z kwaterami gdzie występują takie  odmiany jabłoni  Idared i mutanty, Lobo i Paulared. Są to odmiany najbardziej podatne  na mączniaka prawdziwego.

W celu ograniczenia źródła infekcji przed kwitnieniem przeprowadza się wycinanie porażonych pędów. Jednakże podstawą ograniczania źródła infekcji mączniaka jabłoni są  najczęściej zabiegi chemiczne wykonywane w okresie różowego pąka , na początku kwitnienia lub zaraz po kwitnieniu.

Przypominamy o zastosowaniu w tym okresie  fungicydu Kaptan Plus 71,5 WP dostępnym w woreczkach z folii wodorozpuszczalnej  PVOH. Ma to ułatwić znacznie pracę sadownikowi i przede wszystkim uchronić go przed bezpośrednim kontaktem z produktem, ograniczając do minimum ryzyko narażenia na środek.

 

Powiązane artykuły

X