Osiągnięcie wysokich standardów jakościowych wymaganych przez rynek stanowi kluczowy czynnik sukcesu w produkcji owoców i warzyw. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na kolor, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jakość owoców. Nierównomierność dojrzewania może spowodować obniżenie średniej jakości owoców i znaczne zwiększenie kosztów.

Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych, rozwój barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura. Na przykład światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskofioletowej i ultrafioletowe (UV), zwłaszcza UV-B, jest najbardziej skuteczne w wywoływaniu wybarwienia.

Jak poprawić wybarwienie owoców stosując SUNRED®?

Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu.

SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).

Jak działa SUNRED®?

SUNRED  zwiększa intensywność wybarwienia i procent powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem :

  1. 1. Nagromadzenie pigmentu: SUNRED sprzyja szybszemu i lepszemu wybarwieniu owoców, także wewnątrz korony, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
  2. 2. Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.
  3. 3. Nagromadzenie cukru: SUNRED jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.

Zalecana dawka 3,5-4,0 l/ha 1-2 razy w odstępie 7-10 dni. Z reguły wystarcza 1 oprysk.

Pierwszy oprysk owoców wykonujemy ok. 15-20 dni przed zbiorem. Ostatnia aplikacja 7-10 dni przed zbiorem.

Jakie są zalety korzystania z programu stosowania preparatu SUNRED®?

SUNRED poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców.

Zintegrowane podejście do nawożenia roślin obejmujące stosowanie biostymulatorów może znacznie poprawić jakość produkcji owoców , a tym samym pomóc producentom zaspokoić oczekiwania konsumentów.

Opryskiwanie owoców preparatem stymulującymi wzrost i dojrzewanie owoców:

 SUNRED®- daje nam kilka możliwości polepszenia jakości produkowanych owoców:

  1. 1. Ujednolica dojrzewanie owoców na drzewie i pomiędzy roślinami, skracając czas zbioru i zmniejszając liczbę zbiorów w okresie dojrzewania;
  2. 2. Poprawia jednolitość i intensywność wybarwienia;
  3. 3. Wzmaga dojrzewanie również w przypadku zbyt małego natężenia światła i braku optymalnej temperatury;
  4. 4. Nie zmienia zdolności przechowalniczej owoców
  5. 5. Podnosi poziom cukru w owocach mierzony wg skali Brixa;

dr Anna Fontana                 
Ukończyła Uniwersytet w Mediolanie we Włoszech, pracę doktorską obroniła na Uniwersytecie w Jenie ( Niemcy ) jest pracownikiem naukowym działu Badawczo –Rozwojowego  firmy Biolchim w Medicina k/Bolonii.

Preparat można zakupić w Centrum Zaopatrzenia Ogrodnictwa ACTIV (kontakt tel.  721 002 201) oraz w Centrum Ogrodniczym Stanisław Szulczyk, Górki-Izabelin. 

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.