Wybarwienie to „kropka” nad „i” w produkcji najwyższej jakości owoców

Mateusz Nowacki, Timac Agro Polska

Sezon 2018 powoli zbliża się do końca, pozostały nam ostatnie zabiegi przygotowujące owoce do zbiorów. Mówimy o zabiegach pod kątem chorób przechowalniczych i poprawiających wybarwienie owoców, jest to również czas na kontynuację odżywiania owoców wapniem.

Zadbanie o prawidłowe wybarwienie jabłek będzie w tym sezonie jednym z kluczowych parametrów gwarantujących sprzedanie owoców. Czynnikiem, który poprawia wybarwienie owoców jest niewątpliwie dostęp światła i odpowiednie prześwietlenie koron drzew. Sierpień jest miesiącem, w którym bez obaw możemy już przeprowadzać cięcie letnie. Nie musimy obawiać się o wtórny przyrost pędów. Nie musimy też obawiać się zahamowania wzrostu owoców, jak to się często dzieje przy zbyt wczesnym wycinaniu pędów. Następnym czynnikiem, który wpływa na wybarwienie owoców jest wysoka amplituda temperatur, wysokie temperatury w dzień i spadki temperatury nocą.

Możemy jeszcze wpływać na poprawę wybarwienia poprzez odpowiednie nawożenie dolistnie. Mowa mianowicie o odżywianiu roślin potasem (K) i fosforem (P). Moim zdaniem powinniśmy już w sierpniu zacząć przygotowywać rośliny do odpowiedniego wybarwienia poprzez dostarczanie potasu (K), który dodatkowo wpłynie nam na zwiększenie masy owoców. Ja, jako pracownik firmy Timac Agro, polecam Państwu Fertileader Elite. Produkt ten jest przeznaczony do zwiększania jędrności i trwałości owoców, ponieważ zawiera aż 12% wapnia, które jest w 100% wchłaniane przez owoc. Dodatkowo zawiera wspomniany potas - 6 %, a także 9% azotu i 0,2% boru. Następnym etapem wspomagania wybarwienia owoców jest dostarczanie roślinie fosforu. Moim zdaniem fosfor lepiej wybarwia owoce niż potas i nie zmniejsza ich zdolności przechowalniczych, nie powoduje żółknięcia owoców. Jednym z najlepszych produktów dedykowanych do wybarwiania owoców jest Fertileader Axis, który zawiera aż 18% fosforu, ale nie tylko. Dodatkowo zawiera azot 3%, mangan - 2,5% (pierwiastek ten wpływa na zachowanie zielonej barwy zasadniczej skórki), cynk - 5,7% (przygotowuje roślinę do odpowiedniego przezimowania). Oba te produkty zawierają kompleks Seactiv, który w swoim składnie wykorzystuje molekuły z alg morskich, które poprawiają wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych. Dodatkowo wzmacniają roślinę w sytuacjach stresowych.

Warunki pogodowe w sierpniu są zbliżone do pogody panującej w roku 2016, kiedy również mieliśmy bardzo wysokie temperatury zarówno w dzień jak i w nocy. Warunki pogodowe spowodowały problemy z wybarwianiem, jednak pokazały również zasadność wspomagania wybarwiania owoców poprzez odżywia fosforem z dodatkiem substancji biostymulujących. Sady, w których preparaty te zostały zastosowane, potrzebowały tylko impulsu w postaci różnic temperaturowych do odpowiedniego wybarwienia.