×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 71.

Sad jabłoniowy o wydajności 40 t/ha kumuluje w plonie 25 kg magnezu (Mg). Niedobory tego pierwiastka objawiają się w postaci chloroz międzynerwowych na liściach. Dobre odżywienie jabłoni magnezem pozwala zwiększyć plon, poprawia wybarwienie owoców i ich smakowitość. Na glebach ubogich w magnez i potas, uzupełnienie tych składników znacznie poprawia plonowanie i jakość owoców. Można zastosować jednocześnie np. siarczan potasu i kizeryt (MgSO4•H2O). W przypadku nawożenia magnezowego ważna jest zastosowana forma – węglan magnezu jest gorzej pobierany przez rośliny niż kizeryt.
Nawożenie magnezem jest konieczne w celu uzupełniania zasobów tego pierwiastka kumulowanego przez rośliny podczas owocowania. W przypadku plonu 40 t/ha powinno się dostarczyć 18 kg magnezu, co odpowiada 72 kg/ha kizerytu.
Winorośl
Objawy niedoboru magnezu po kilkunastu dniach ujawniają się na liściach w postaci charakterystycznych chloroz. Gatunek ten dobrze reaguje na nawożenie magnezowe nawet, gdy ilość składnika w glebie jest zbilansowana (Mg i K). Nawożenie potasem w połączeniu z kizerytem daje znaczny wzrost plonu w porównaniu z nawożeniem samym potasem. Magnez poprawia relację cukru do kwasów w owocach. Magnez zmniejsza występowanie choroby jaką jest gnicie pędu wiązki gron.
Rokrocznie z plantacji winorośli wywozi się 60 kg/ha magnezu. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi od 4 do 20 kg magnezu, czyli 20-100 kg/ha kizerytu w zależności od owocowania (7–35 t/ha).
Źródło: Grzebisz W., Hardter R., ESTA Kizeryt naturalny siarczan magnezu
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection