Żeby uzyskać w komorze standardową, polecaną dla wielu odmian atmosferę, np. około 2% tlenu i 2% dwutlenku węgla, konieczne jest zastosowanie specjalnego urządzenia – wytwornicy lub generatora azotu.

Cały proces w uproszczeniu polega na wypompowaniu z komory tlenu i wprowadzeniu azotu. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu urządzeń, np. generator membranowy, generator oparty na sitach molekularnych.

Można stosować też czysty azot, sprężony lub ciekły dostarczany do komory w butlach lub izolowanych termicznie cysternach. Ciekły azot jest w Polsce szczególnie popularny w małych przechowalniach. Powodem jest niska cena i łatwość stosowania. W średnich przechowalniach stosuje się stacjonarną instalację do ciekłego azotu.

Natomiast w dużych tzw. generatory, dla których konieczne jest bezpośrednie połączenie z powietrzem atmosferycznym.
Niezależnie jednak od źródła azotu przechowalnia KA powinna być wyposażona w zawór bezpieczeństwa.

Stężenie tlenu spada, a dwutlenku węgla rośnie samoistnie po gazoszczelnym zamknięciu komory na skutek oddychania owoców, ale jest to proces długotrwały, dlatego lepiej go przyspieszyć, stosując po zamknięciu komory jesienią azot z zewnątrz.

Autor: mgr inż. Krzysztof Sobiepanek

 



 

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin