SADY i POLEmiki odc. 03/21- Humusy? A na co to komu?

Bardzo często słyszymy „Przecież pada, to po co humusy?”. Dlatego w dzisiejszym odcinku krótko o najważniejszych powodach dlaczego warto sięgać po produkty zawierające kwasy huminowe i fulwowe. Utrzymanie wody w glebie na dłuższy czas ma decydujące znaczenia dla prowadzenia upraw i skuteczności prac agrotechnicznych w rolnictwie. Nawet największa ilość wody wprowadzona w postaci opadów czy pozostałości wody pośniegowej nie są wystarczające dla roślin na więcej niż kilkanaście czy kilkadziesiąt dni.

W sezonie wegetacyjnym opady deszczu bywają nieregularne, nadmiernie intensywne lub brak jest ich przez kilka tygodni. Konieczne, wobec tego jest, gromadzenie wody w glebie na możliwie długi czas. Za zatrzymanie wody, zgromadzenie większych ilości oraz udostępnianie jej roślinom sukcesywnie przez całą wegetację odpowiadają związki humusowe. Występowanie w ich strukturze bardzo wielu obdarzonych ładunkiem reszt funkcyjnych pozwala im wiązać równie wiele cząsteczek wody. Woda gromadzona przez kwasy huminowe oraz fulwowe zawarte w HumiBrownGold nie tylko jest utrzymywana w glebie, ale co więcej razem z frakcją tych mniejszych cząsteczek może być skutecznie translokowana w strefie korzeniowej. W ten sposób udostępnia wodę włośnikom, przez które najefektywniej przebiega jej wchłanianie przez rośliny. Dlatego też niezwykle ważne są odpowiednie proporcje kwasów huminowych do kwasów fulwowych. W zastoiskach wodnych, w których woda utrzymuje się przez kilka kilkanaście dni zamiera życie mikrobiologiczne sprzyjające rozwojowi roślin, a zaczynają przeważać procesy fermentacyjne beztlenowe. Również wzrost i rozwój korzeni roślin uprawnych w takich miejscach ulega zahamowaniu i częstym infekcjom przez te niekorzystne, rozwijające się w takich warunkach patogeny. Aby zapobiegać takim sytuacjom konieczne jest przywrócenie właściwego napowietrzenia gleby. Tu także z pomocą przychodzi HumiBrownGold, a dokładnie rzecz biorąc zawarte w nim porowate drobiny dobrze napowietrzające i utrzymujące niezbędną dla funkcjonowania bakterii i grzybów ilość tlenu. Degradacja gleby trwa nieprzerwanie od kilku dziesięcioleci. Naprawę tego stanu trzeba zacząć jak najszybciej, aby móc nadal prowadzić efektywne rolnictwo.

 

Powiązane artykuły

X