czeresniesummer– Głównymi celami naszych hodowców są: wielkość owoców, jędrność, smak i produktywność – takimi słowami rozpoczął charakterystykę badanych odmian czereśni – inż. Lubor Zelený przedstawiciel Badawczo-Hodowlanego Instytutu Sadownictwa (RBIP) w Holovusach (Czechy) na V Letnich Pokazach Czereśniowych.

„Kordia” – popularna, znana przez wszystkich odmiana została przywołana jako swojego rodzaju matka pozostałych, badanych przez Instytut czereśni. Powstała ona w 1968 roku w Republice Czeskiej i jest przypadkową siewką. To od tamtej pory w Holovusach rozpoczęto hodowlę. 5 lat później powstały inne uznane odmiany: „Vanda” i „Techlovan”.

– Dotychczas ponad 30 odmian zostało zarejestrowanych w Czechach. W znacznym stopniu przyczyniła się do tego inż. Jitka Blazkova, która zajmowała się ich hodowlą przez ponad 40 lat! – mówił wykładowca.

Czas dojrzewania obserwowanych odmian zapełnia cały okres dojrzewania czereśni (od pierwszego tygodnia – „Adelka”, do siódmego – „Tamara” oraz „Amid”).

– Wielkość owoców zależy w dużej mierze od czasu dojrzewania i jest to od 24 do 30 mm (średnica) oraz od 6,5 do 12 g (masa). A niektóre odmiany np. „Christiana” oraz „Helga” są mniej podatne na pękanie, niż „Kordia” – wymieniał Zelený.

– Przy wyborze odmiany sadownik powinien wziąć pod uwagę klimat oraz glebę miejsca, w których chce założyć sad. Niektóre odmiany są szczególnie polecane do uprawy towarowej, a inne mniej – zaznaczył mężczyzna.

Odmiany wczesne:
„Adelka” – Co prawda wcześnie dojrzewa, ale jej owoce są stosunkowo małe. W uprawie bez osłon i nawadniania osiągają 6,5 g. „Aranka” – Polecana dla amatorów, ponieważ jest łatwa w uprawie. Owoce są bardzo smaczne, ale nie osiągają wielkości handlowej. Odporna na grzyby Monilinia fructigena. ”Helga” – początkowo rośnie silnie, w pełni owocowania umiarkowanie. Owocowanie jest regularne i obfite. Owoce ciemnoczerwone oraz smaczne, średniej wielkości. Zapylacze: „Rivan” lub „Vanda”. – Wielką zaletą tej odmiany jest wczesne wchodzenie w pełnię owocowania – zachwalał hodowca. „Jacinta” – dojrzewa w trzecim tygodniu. Owoce mają lekko kwaskowaty smak, ale nie pękają. Plonowanie jest dobre, a wzrost drzewa w przedziale od średnio silnego do silnego.

czeresniewefrancjiOdmiany średnio wczesne:
„Horka” – Dojrzewa w czwartym tygodniu. Owoce są bardzo duże, ale niestety wyjątkowo łatwo pękają. Ma także skłonność do przemienności w plonowaniu – dodał Zelezny. „Early Korvik” – jego zapylaczami są „Techlovan” i „Kordia”. Charakteryzują go duże owoce (od 9 do 10,5 mm). Odmiana ta jest wyjątkowo polecana ze względu na możliwość długiego pozostania na drzewie, odporność na grzyby oraz pękanie. Dobrze przechowują się w workach z modyfikowanym powietrzem MAP. „Christiana” – jej kwiaty są podatne na przymrozki wiosenne. Drzewa natomiast ulegają łatwo zakażeniom grzybami Blumeriella jaapii. Same owoce są wyjątkowo duże (osiągają nawet 12 g) oraz smaczne. Jest odporna na pękanie.

Odmiany średnio późne (dojrzewają w 5. i 6. tygodniu):
„Korvik” – polecana na terenach o dużych opadach deszczu, gdyż jest odporna na gnicie i pękanie. Owoce duże (9 – 9, 5 g). „Fabiola” – ma smaczne, niegnijące owoce. Odporna jest na przymrozki i pękanie.

Odmiany późne (porównywane z niemiecką odmianą „Regina”):
„Halka” – jest jedyną odmianą samopłodną. Kierownik Instytutu zaznaczył także, iż jest to drzewo plenne (czego skutkiem są mniejszych rozmiarów owoce). „Tamara” – płodzi największe czereśnie (12g), które są niezwykle atrakcyjne ze względu na pyszny miąższ. Wymaga jednak osłaniania ze względu na tendencję do pękania.

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia