Maksimum zysku na minimum przestrzeni - piętrowa uprawa truskawek

 

Na razie problem głodu na świecie wynika przede wszystkim z niewłaściwej dystrybucji żywności, a nie jej niedostatecznej produkcji. Są regiony, w których jedzenia mamy nadmiary, np. w Europie, i lekkomyślnie je wyrzucamy. Gdzie indziej, np. w Afryce, ludzie umierają z głodu. Jednakże prognozuje się, że jeżeli liczba ludności na świecie będzie wzrastała w takim tempie jak obecnie, już za kilkadziesiąt lat światowa powierzchnia upraw może okazać się niewystarczająca, aby wszystkich wyżywić… To oczywiście bardzo odległa perspektywa. Wskazywałaby jednak na konieczność znalezienia rozwiązań nie tylko zwiększających, ale zwielokrotniających plon z tej samej powierzchni uprawy.

Nie wiemy, czy wizja głodu, czy po prostu chęć zmaksymalizowania zysku z tej samej powierzchni uprawy owoców skłoniła belgijski zespół badawczy do podjęcia ciekawego doświadczenia z piętrową uprawą truskawek. Swoimi obserwacjami Belgowie podzielili się z portalem hortidaily.com.

W Proefcentrum Hoogstraten truskawki wsadzono pod koniec stycznia. Obecnie plantacja jest w pełni kwitnienia. Źródłem światła dla truskawek są lampy LEDowe. Im niższy poziom, tym większa intensywność naświetlania (do poziomów wyżej ulokowanych dociera więcej światła słonecznego). W szklarni kontroluje się również temperaturę oraz wilgotność. Jako cel zespół postawił sobie zwiększenie plonu z powierzchni uprawy przy zachowaniu jego jakości oraz zmniejszenie zużycia energii.

Belgowie informują, że największym wyzwaniem w konwencjonalnej produkcji truskawek jest sprostanie zmianom klimatu – suszom, przymrozkom… Odpowiedzią na niekorzystne warunki atmosferyczne miałaby być skomasowana uprawa szklarniowa w warunkach kontrolowanych.

Planuje się założenie nowych nasadzeń już na jesieni bieżącego roku – dzięki kontrolowanym warunkom temperatury, wilgotności i sztucznego oświetlenia, możliwe jest prowadzenie produkcji przez okrągły rok.

Kierownik zespołu tłumaczy, że być może nie jest to jeszcze właściwy czas na wdrażanie projektu do upraw komercyjnych, ale z pewnością ten system ma przyszłość.

Ciekawe czy smak takiej nowoczesnej truskawki może równać się ze smakiem truskawek z naszych plantacji, zroszonych deszczem i wygrzanych słońcem?

Po więcej informacji:

Proefcentrum Hoogstraten

Voort 71

2328 Meerle, België

Tel .: +32 (0) 3 315 70 52

Faks: +32 (0) 3 315 00 87

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Powiązane artykuły

Komunikat dla truskawek Zbigniew Marek 27.08.21

Rosną ceny truskawek na skupach

Truskawki gotują się na plantacjach

X