
Przenieść szklarnię pod ziemię?
Na pomysł przeniesienia produkcji szklarniowej pod ziemię wpadła rodzina rolników ze Stanów Zjednoczonych. Byli oni nieufni wszelkim innowacjom w produkcji, jednak fakt, że rozwiązanie to stosowano już bardzo dawno temu, zachęcił ich do wdrożenia nietypowego pomysłu. Tym samym wybudowana przez profesjonalną firmę szklarnia podziemna stała się pierwszym tego rodzaju obiektem w regionie, który jest wykorzystywany komercyjnie.
Na czym polega produkcja w szklarni podziemnej? Rośliny wzrastają w podłożu umiejscowionym w obudowanej ścianami niecce, a światło słoneczne dostaje się do nich przez przezroczysty dach. Gleba jest dobrym izolatorem, w związku z czym zapewnia stabilną temperaturę w podziemnym pomieszczeniu i znosi konieczność ogrzewania szklarni przy pomocy drewna, węgla czy innego paliwa, co zmniejsza nakłady na produkcję.
System taki wykorzystuje ciepło geotermalne i umożliwia efektywną uprawę roślin przez okrągły rok – zimą utrzymuje właściwą dla roślin temperaturę powietrza i gleby, zaś latem – chłodzi je i chroni przed przegrzaniem. Otwieranie okien w suficie umożliwia kontrolę wilgotności.
Rolnicy uważają, że pod względem ekonomicznym podziemna szklarnia nie jest gorsza od nowoczesnych systemów zamkniętej produkcji warzyw. Ponadto produkcja w niej nie zależy od wzrostu cen energii elektrycznej z roku na rok. Obecnie uprawiają w niej cebulę, marchew, kapustę i brukselkę, buraki, rzodkiewki i pomidory.
Ciekawe, czy szklarnie podziemne mają szansę przyjąć się w produkcji owoców?
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Truskawki we wrześniu: tworzenie pąków i przygotowanie plantacji do zimy, Zbigniew Marek
- Jaka przyszłość czeka europejskie rolnictwo?
- Cięcie wiśni - Komunikat sadowniczy - Piotr Gościło
- Hipokryzja klimatyczna i pestycydowa: eksport zakazanych substancji i import skażonej żywności
- Borówki we wrześniu: zamykamy wzrost! Zbigniew Marek, 10.09.2025
- Empire po mrozach - Komunikat sadowniczy - Piotr Gościło
- Zalecenia UPL 9.09.2025
Komentarze