Tegoroczne jabłka wzbogacają ofertę

Świeże niedawno zerwane z drzewa jabłka inaczej smakują. Są soczystą, chrupiącą przekąską podczas letnich upałów. Zawierają ponad 30 witamin i mikroelementów, a tylko 60 kalorii. 
 
Jabłka są ulubionym owocem w Niemczech, co potwierdza statystyka – 30 kg jabłek zjada statystyczny obywatel tego kraju w ciągu roku! Dodatkową zachętą do zakupu są pierwsze tegoroczne jabłka odmian Delbarestivale, Discovery i Jamba. Całkowite spożycie owoców łącznie z południowymi w Niemczech w ciągu roku wynosi około 120 kg na osobę.
 
Jak na tym tle wypada Polska?
Z danych GUS wynika, że w 2011 roku statystyczny Polak jadł tylko 13,2 kg jabłek, w 2010 roku – 15 kg na osobę, zaś w 2009 r. – 16,2 kg (analiza inż. Ireny Strojewskej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego). Polacy chętnie zjadają także owoce jagodowe (m.in. truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki), w 2011 – 4,7 kg na osobę, w 2010 roku Polak zjadał 5 kg tych owoców, a w 2009 – 6,4 kg.  
Popularne są także owoce pestkowe – śliwki, czereśnie, wiśnie, morele. W ubiegłym roku na osobę przypadło prawie 4 kg wymienionych produktów (w tym 1,3 kg śliwek). To jednak dużo mniej niż na przykład w 2009 r., kiedy statystyczny Polak zjadał ich aż 6,2 kg.
 
W naszym kraju spada spożycie owoców rodzimej produkcji, natomiast coraz chętniej kupowane są owoce importowane – zjedliśmy 12,8 kg cytrusów i bananów w ubiegłym roku, czyli niewiele mniej niż jabłek.  
 
Źródło: DBV, fruchtportal.de, pap 
 

 

Powiązane artykuły

X