Sezon truskawkowy nabiera rozpędu

truskawki majDlaczego warto jeść truskawki? Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, a także B1, B2 oraz karoten, błonnik, a ponadto minerały: potas, wapń, fosfor i żelazo i tylko 32 kalorie w 100 gramach.

W końcu kwietnia, czyli o ponad tydzień wcześniej niż rok temu, pojawiły się pierwsze polskie truskawki z tuneli. Ceny na kilogram dochodziły do 18 zł. Owoce importowane z Hiszpanii i Węgier kosztowały 6,50-15 zł. Na rynku Hurtowym w Radomiu w sobotę 14 maja 2016 r. cena za dwukilogramową łubiankę polskich truskawek wynosiła 16 zł , a importowanych – 17-18 zł za 2 kg.
Temperatura obniżyła się, a zatem opóźni się dojrzewanie owoców tego gatunku spod agrowłókniny i z gruntu. Oznacza to także, że ceny nie będą tak szybko spadać. Zależnie od przebiegu pogody, może się zdarzyć, że owoce gruntowe będą dojrzewać nawet później niż rok temu.

A jak przebiega sezon w Hiszpanii? Zbiory w Andaluzji w pełni. Do końca maja prawdopodobnie zakończy się zbiór truskawek z gruntu. Przebieg temperatur bez znaczących fal upałów powoduje, że nie obserwuje się szczytów zbioru. Średnie ceny przekraczają te z dwóch ostatnich sezonów - w Andaluzji na przełomie kwietnia i maja wynosiły one 0,60-0,94 euro/kg, prawie 10% więcej niż w ubiegłym roku. Truskawki z tego rejonu Hiszpanii na rynkach niemieckich kosztowały już 2,31 euro/kg, tj. nawet o 30% więcej niż w 2015 r.

Niemcy gustują w owocach tego gatunku – w ubiegłym roku wydali na truskawki 930 mln euro i wiele wskazuje, że popyt będzie rosnąć. Gatunek ten jest uprawiany na prawie 15 tys. ha. Tylko w Dolnej Saksonii zebrano ponad 43 tys. ton truskawek. W tej chwili skończyły się tam zbiory spod folii, przyszła kolej na te spod agrowłókniny, pojawiają się już pierwsze owoce uprawy gruntowej.

Źródło: LPD, fruchtportal.de, Giełda Bronisze i Radom, valenciafruits.com

Powiązane artykuły

X