Wzrost eksportu polskich mrożonek owocowych

Polski eksport mrożonych truskawek w 2010 roku wyniósł 109,2 tys. ton, co oznacza wzrost o 15% w stosunku do roku poprzedniego (za Foodnews). Jest to najwyższy poziom poza rokiem 2007, kiedy eksport polskich mrożonek wyniósł 126 tys. ton. Umacnia to Polskę na pozycji lidera wśród eksporterów tego produktu w krajach Unii Europejskiej.
Nastąpił również wzrost wartości wywozu. Był on jednak relatywnie mniejszy ze względu na spadek cen truskawek i wyniósł 9 mld USD (do 136 mln USD z 127 mln USD w 2009 roku). Głównymi odbiorcami polskich mrożonych truskawek są kraje Unii Europejskiej – Holandia i Niemcy z udziałem w eksporcie odpowiednio 37% i 14%. Eksport do Rosji w porównaniu do 2009 roku wzrósł o jedną trzecią do rekordowego poziomu 6,7 tys. ton.
.
Rośnie eksport polskich malin, które stały się w ostatnich latach bardzo popularne wśród przetwórców. Według danych Foodnews w 2010 roku wyniósł on blisko 48 tys. ton, tj. o 23% więcej niż w roku poprzednim, w tym wywóz do Niemiec wyniósł nieco ponad 18 tys. ton. Z drugiej strony spadek cen eksportowych był tak duży, wartość eksportu jednak spadła o 1%. W 2010 roku za tonę polskich mrożonek z malin płacono 2100 USD, podczas gdy w 2009 roku cena ta wynosiła 2634 USD/tonę.
W2010 roku nastąpiło również  ożywienie w handlu mrożonymi czarnymi porzeczkami. Polski eksport u ujęciu ilościowym wyniósł blisko 22 tys. ton, i był aż o 24% wyższy niż przed rokiem. Podobnie jednak jak w przypadku innych mrożonek, ceny czarnych porzeczek znacznie się obniżyły, przez co wartość eksportu wzrosła tylko o 7%. Za tonę tego produktu w 2010 roku płacono 1143 USD, o 14% mniej niż rok wcześniej. Z 38% udziałem w eksporcie, największym odbiorcą polskich czarnych porzeczek były Niemcy. Polska
wyeksportowała tam blisko 8,4 tys. ton mrożonej czarnej porzeczki (21% więcej niż przed rokiem) o wartości 9,8 mln USD. Ważnym odbiorcą była też Rosja, która skupiła prawie 3,4 tys. t ton mrożonek – aż o 69% więcej niż w 2009 roku.
Więcej wyeksportowaliśmy również mrożonek z czerwonej porzeczki. W ujęciu ilościowym sprzedaż zagraniczna tego produktu wyniosła nieco ponad 13 tys. ton i była o 7% większa niż przed rokiem. Blisko połowa, bo aż 6 tys. ton porzeczki czerwonej zostało sprzedane do Niemiec, 14 tys. ton trafiło natomiast na rynek holenderski. Eksport czerwonych porzeczek staje się jednak coraz mniej opłacalny, już drugi rok z rzędu obniżyła się wartość eksportu
tego produktu z Polski.

Źródło: Agro Tydzień, BGŻ
 

Powiązane artykuły

X